Cadmus fordítás Cadmus

Újabb orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt Ukrajnában

2022. 08. 10.

Újabb orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt Ukrajnában; az északi országrészben fekvő Csernyihiv büntetőbírósága hétfőn tíz év börtönnel sújtott egy harckocsizót, aki parancsra egy több emeletes lakóházra nyitott tüzet.

Az ukrán televízió beszámolója szerint az incidens február végén történt. A lövés következtében egy tizedik emeleti lakást ért találat, de senki sem sebesült meg. A február végén ukrán fogságba esett orosz katona elismerte bűnösségét, de az ítélet még nem jogerős.

Májusban egy másik orosz katonát ítéltek el Ukrajnában egy civil meggyilkolása miatt. A férfit elsőfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet később tizenöt év börtönre mérsékelték.

Az ukrán elnöki hivatalnak voltak ellenvetései az orosz katonák ellen lefolytatott eljárásokat illetően, hiszen a per kezdetével már nem számítanak hadifoglyoknak és így általában már nem lehet őket kicserélni az ukrán hadsereg orosz fogságba esett tagjaira.

Irina Venegyiktova korábbi főügyész július végén történt menesztését is részben ezekkel a sietve megszervezett, háborús bűncselekmények miatt indított perekkel indokolták.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑