Cadmus fordítás Cadmus

Újabb repülőgép indult Kabulból Dohába külföldiekkel a fedélzetén

2021. 09. 11.

Újabb repülőgép indult pénteken Kabulból Dohába evakuált külföldiekkel, közöttük negyvenkilenc francia állampolgárral, illetve a hozzátartozóikkal – közölte pénteken a francia külügyminisztérium.

Csütörtökön – első ízben az amerikai katonák augusztus 31-i végleges kivonása után, két héttel a repülőtéren uralkodó kaotikus jeleneteket követően – már felszállt egy nemzetközi járat Kabulból, A Qatar Airways katari légitársaság csütörtöki járatán mintegy százan utaztak, közöttük tíz amerikai állampolgár, az Egyesült Államokban állandó lakhatási engedéllyel rendelkező tizenegy utas, valamint negyvenhárom kanadai és tizenhárom holland állampolgár.

A tálibok augusztus 15-i újbóli hatalomra kerülése után az iszlamisták uralmától tartó, illetve Nyugaton jobb életet remélő afgánok ezrei özönlötték el a kabuli repülőteret, hogy felkerüljenek az Egyesült Államok által szervezett gigantikus légihíd valamelyik járatára. Két hét alatt Washington több mint 123 ezer embert evakuált, többségükben afgánokat.

A Fehér Ház csütörtökön elismerte, hogy a tálibok eddig “rugalmasságról tettek tanúbizonyságot” és “profinak mutatkoztak” a kérdésben.

A tálibok meg kívánják erősíteni hatalmukat, miután kedden kinevezték a kormányukat. A nyitottságra tett ígéretükkel ellentétben a kabinet többnyire ultrakonzervatív tagokból áll, az 1996 és 2001 között szigorú rendszerüket az országra kényszerítő nemzedék képviselőiből, és egyetlen nő sincsen a miniszterek között.

Miközben szemmel láthatóan nő az iszlamistákkal szembeni elégedetlenség, a tálibok megtiltották a nyilvános gyülekezéseket. Emiatt törölték a csütörtökre tervezett tüntetéseket, és pénteken, a heti nagyima napján nyugalom volt Kabulban.

Egyelőre nem tudni, hogy az iszlamisták megemlékeznek-e szombaton az egyesült államokbeli szeptember 11-i merényletek 20. évfordulójáról, mely akció siettette az 1996-ban kezdődött uralmuk végét – írta az AFP francia hírügynökség.

António Guterres az AFP-nek adott interjúban csütörtökön azt mondta, hogy fenntartják a “párbeszédet” a tálibokkal, hogy elkerüljék a “gazdasági összeomlást” és több millió afgán éhhalálát.

Az Élelmezési Világprogram telefonos felmérése szerint az afgán háztartások mintegy 93 százalékának nincs elegendő élelmiszere. Az afgán központi jegybank kormányzója szerint a gazdaságra súlyos visszaesés vár, és a táliboknak, akiknek máris szembe kellett nézniük az ország valutatartalékainak befagyasztásával, olyan prózai problémákat is meg kell oldaniuk, mint a pénznyomtatás.

Az UNESCO pedig afganisztáni “nemzedéki katasztrófa” veszélyére figyelmeztetett az oktatás helyzete miatt. Az ENSZ nevelési, oktatási és kulturális szervezete úgy ítéli meg, hogy a 2001 óta az oktatásban elért eredmények “veszélyben vannak” a tálibok újbóli hatalomra kerülése után.

Washington egészségügyi okok miatt leállította az evakuáltak elszállítását a támaszpontokról

Négy kanyarós megbetegedés miatt átmenetileg felfüggesztették az evakuált afgán állampolgárok elszállítását az Egyesült Államok németországi és katari légi támaszpontjáról – közölte pénteken Jen Psaki fehér házi szóvivő.

Az amerikai vám- és határőrség a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) ajánlására döntött a járatok leállításáról – derült ki egy amerikai kormánydokumentumból.

Az Egyesült Államok a kimenekítetteket különböző vizsgálatoknak veti alá a két nagy tengerentúli légibázison és más létesítményekben, miután elszállították őket Kabulból.

A járatok leállítása gondot jelent Washingtonnak, mivel a közel 10 ezer evakuált nagy része több mint tíz napja tartózkodik a ramsteini bázison. Németország ezt a határidőt szabta meg az Egyesült Államoknak arra, hogy tranzitállomásként felhasználja az országot.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑