Cadmus fordítás Cadmus

Újabb robbanás Kabulban, az előzőkben 12 amerikai katona vesztette életét

Újabb robbanás rázta meg Kabult csütörtök este, egy magas rangú amerikai katonai vezető pedig bejelentette, hogy az előző két merényletben tizenkét amerikai katona halt meg. Guterres összehívta az ENSZ BT-t.

Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője megerősítette, hogy két öngyilkos merénylő követte el a csütörtök délutáni két merényletet, s mindketten az Iszlám Állam terrorszervezethez tartoznak. Elmondta: az életüket vesztett katonák mellett további tizenöt katona megsebesült.
McKenzie ellenlépésekkel fenyegette meg a merényletek elkövetőit. Mint fogalmazott: megtorolják az Iszlám Államon. Hozzáfűzte: az amerikai hadvezetés számít újabb támadásokra.

A tábornok jelezte, hogy az amerikai erők folytatják az emberek kimenekítését. Mint fogalmazott, az Egyesült Államoknak van elegendő katonai ereje, hogy megvédhesse a helyszínen tartózkodó katonáit. Most az a cél, hogy ne történjék újabb merénylet – fűzte hozzá.
Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy harcosai” követték el a véres támadásokat.

António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az afganisztáni helyzet megvitatására. Guterres erről levélben értesítette a BT állandó tagjait. A tanácskozást hétfőn tartják.

Tálibok: a kabuli reptérnél megölt afgánok fele tálib volt

A kabuli repülőtérnél elkövetett robbantásokban megölt emberek közül legalább 28 a tálib mozgalom tagja volt – mondta egy tálib tisztségviselő pénteken a Reuters hírügynökségnek.

“Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak” – mondta a tisztségviselő, aki neve elhallgatását kérte.
Azt mondta, semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a külföldi erők Afganisztánból való távozásához szabott augusztus 31-i határidőt.

A csütörtök délutáni kettős öngyilkos merényletben 13 amerikai katona vesztette életét, és több tucatnyi, a repülőtér körül tartózkodó ember, köztük a friss közlés szerint számos tálib fegyveres.

Kabuli egészségügyi tisztségviselők helyi híradások szerint 60 civil haláláról számoltak be.

A The Wall Street Journal című amerikai lap washingtoni idő szerint késő esti jelentése szerint viszont a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében.

Közben egy a kabuli repülőtéren állomásozó nyugati biztonsági tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy a civilek Kabulból való kimenekítését felgyorsították a repülőtérnél előző nap történt merényleteket követően.

Átmenetileg elhalasztották Biden és Bennett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt

Átmenetileg elhalasztották Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök amerikai idő szerint csütörtök délelőttre tervezett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt – közölte a Fehér Ház és egy izraeli tisztségviselő.

Bennett, aki már szerdán is az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben tartózkodott, helyi idő szerint csütörtökön délelőtt találkozott volna Bidennel, azonban – hírügynökségek szerint – az amerikai elnök kérte a találkozó elhalasztását, ugyanis jelenleg a kabuli repülőtéren történt, több halálos áldozattal járó robbantások ügyében egyeztet.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli forrás arról számolt be, hogy a tárgyalásokat várhatóan még a nap folyamán megtartják, de pontos időpontról nem egyeztek meg.

Az izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatásra készült. Korábban kiadott közleményében azt írta, hogy a Bidennel folytatott tárgyalások középpontjában az Izrael és Irán közötti fokozódó feszültség lesz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán fogadta az izraeli miniszterelnököt. Blinken és Bennett tárgyalt többek között a vízummentességi programról. Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta: mindketten “egyetértettek annak fontosságában, hogy Izrael bekapcsolódjék a vízummentességi programba, amely mind az amerikai, mind az izraeli állampolgárok számára előnyös lenne”.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője még szerdán kijelentette, hogy Biden várja a találkozót az izraeli kormányfővel. A tárgyalásokon olyan témákat is érinteni fognak, mint a koronavírus-járvány és a regionális biztonsági kérdések -tette hozzá Psaki.

Az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell szintén tárgyalt szerdán az izraeli miniszterelnökkel. McConnell a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy ő és Bennett “közös kihívásokról” beszéltek, beleértve “a globális terrorizmust, az antiszemitizmust és Irán veszélyes törekvéseit”.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑