Cadmus fordítás Cadmus

Újabb tárgyalási forduló kezdődött Genfben a szíriai konfliktus szereplőinek részvételével

2022. 05. 31.

Újabb tárgyalási forduló kezdődött hétfőn Genfben az ENSZ égisze alatt a szíriai rendezés érdekében a damaszkuszi kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőinek részvételével.

A szíriai kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőinek Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja közvetítésével tartott nyolcadik tárgyalási fordulója célkitűzése továbbra is olyan új szír alaptörvény kidolgozása, amelynek alapján tisztességes és szabad választásokat lehet tartani a 2011 óta háború dúlta Szíriában.

Pedersen hétfőn közölte, hogy az ellenzék és a kormány delegátusainak sikerült megállapodniuk arról, hogy a péntekig tartó tanácskozásokon az állami intézményrendszer erősítése, az alaptörvény szerepe és a közel-keleti országgal szemben elrendelt szankciók alkotmányjogi vonatkozásai mellett megvitassák “az átmenet igazságszolgáltatási rendszerének” kérdését is.

Ez utóbbi fogalom alatt a felek az emberi jogok megsértése súlyos eseteinek feldolgozását szolgáló intézkedéseket és folyamatokat értik.

ENSZ-nyomozók az utóbbi években ismételten háborús és emberiesség elleni bűncselekményekről tettek jelentést Szíriából.
Az eddigi tárgyalások sorra nem hoztak kézzelfogható eredményt, részben a küldöttségek kölcsönös bizalmatlansága miatt.

A tíz éve tartó háborúban több százezren vesztették életüket, több millióan menekültek el hazájukból, és körülbelül 6,7 millió belső menekültről tudni. A damaszkuszi vezetésnek iráni és orosz támogatással sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az állam területének mintegy kétharmada felett.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑