Cadmus fordítás Cadmus

Újabb tüntetések Bahreinben

Emberek tömegei lepték el az utcákat Bahrein fővárosában, Manamában, hogy tüntessenek az Al Khalifah-rezsim ellen, amiért az számos síita mecsetet leromboltatott az elmúlt években. A demonstrálók a kormányzat lemondását követelték.

A síita többségű országot egy vahabita uralkodói család vezeti, akik folyamatosan kurtítják a velük ellenkező platformon állók jogait, nem csak vallási, de jogi téren is: egy síita munkát is nehezebben kap, és az alapvető szolgáltatásokhoz is nehezebben férhet hozzá, mint egy kormánypárti vahabita.

A tüntetők követelték, hogy az állam szüntesse meg a síiták elleni diszkriminációt, és biztosítson egyenlő jogokat minden bahreini polgár számára. “Az uralkodócsalád egy bűnszervezet!” – többek között ilyen szólamokat skandáéva mentek végig az utcákon az emberek.

Bahreinben egyébként nem biztonságos tüntetni: a kormányzat szaúdi és emirátusi katonák segítségével nem egyszer brutálisan veri le a békés tüntetéseket – az ilyen megtorlások során már több százan meghaltak.

Orientalista.hu – Crusader

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑