Cadmus fordítás Cadmus

Újabb vádat emeltek Aung Szan Szú Kjí ellen

2021. 04. 12.

Újabb vádat emeltek hétfőn a hivatalából katonai puccsal február elején elmozdított mianmari vezető, Aung Szan Szú Kjí ellen, ezúttal a természeti katasztrófák elhárításáról szóló törvény megsértése miatt – közölte a politikus egyik ügyvédje.

Min Min Szó ügyvéd beszámolt arról is, hogy védence kérte a bíróságot: hadd találkozzon személyesen védőivel.
Már számos vádat hoztak fel ellene azóta, hogy a katonai hatalomátvétel napján, február 1-jén őrizetbe vették. A legsúlyosabb a hivatali titoksértés, csak emiatt 14 évi börtönbüntetést kaphat.

A tárgyaláson Aung Szan Szú Kjí az ügyészekkel és a bírókkal is videokapcsolaton keresztül beszél, személyesen mellette csak biztonsági emberek vannak. Ügyvédei elmondása szerint csak a perrel kapcsolatos dolgokról beszélhetnek védencükkel, aki talán nem is tud arról, hogy a hadsereg milyen kegyetlenül elfojtja a hatalomátvétel miatti tiltakozásokat, és hogy már legalább hétszáz civilt megöltek.

Min Min Szó azt mondta a Reuters hírügynökségnek: Aung Szan Szú Kjí egészségesnek tűnik a videokapcsolaton keresztül. A tárgyalás következő fordulója április 26-án lesz – tette hozzá.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑