Cadmus fordítás Cadmus

Újabb várost foglalt el az etióp hadsereg Tigray tartományban

Az etióp hadsereg elfoglalta Alamata városát a lázadó Tigray tartományban – közölte hétfőn Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormánya.

Etiópiában tizenharmadik napja harcok dúlnak a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigray tartományt magának követelő Tigray Népi Felszabadítási Front (TPLF) között.

A hétfői közlés szerint a TPLF erőit kiűzték Alamatából, de a felkelők mintegy tízezer foglyot magukkal vittek.
A TPLF időközben felszólította az ENSZ-t és az Afrikai Uniót, hogy ítéljék el az addisz-abebai vezetést, amiért csúcstechnológiás fegyvereket, így drónokat is bevet a harcokban.

“Abij Ahmed a tigrayi emberek ellen folytatja háborúját, és felelős azért, hogy bántódásuk esik” – jelentette ki Debretsion Gebremichael, a TPLF elnöke.

Yoweri Museveni ugandai elnök hétfőn bejelentette, hogy találkozott Demeke Mekonnen etióp külügyminiszterrel. Mint mondta, tárgyalásokat sürgetett a tigréi harcok leállítására.

“Az egész kontinensre rossz fényt vetne egy háború Etiópiában. Tárgyalásokra és a konfliktus leállítására van szükség, különben mindez emberéletek szükségtelen elvesztéséhez és a gazdaság megbénításához fog vezetni” – írta Twitter-oldalán az ugandai vezető, miután a sajtóban olyan meg nem erősített információk jelentek meg, miszerint Uganda közvetítői szerepet játszhat a rendezésben. Az etióp kormány később cáfolta ezeket az értesüléseket.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front vette át az uralmat több mint egy héttel ezelőtt.

A TPLF nem ismeri el Abij Ahmed kormányát. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított. A Suna szudáni hírügynökség szerint csaknem 25 ezer etióp menekült Szudánba a harcok elől.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból.

Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigray tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑