Cadmus fordítás Cadmus

Újabb véres péntek Bagdadban

2019. 12. 07.

Ismeretlen fegyveresek autókból nyitottak tüzet pénteken a Bagdadban tüntető emberekre, legalább tizenöten életüket vesztették, és hatvanan megsebesültek – közölték iraki egészségügyi és biztonsági tisztségviselők.

Az iraki főváros Hiláni terén történt lövöldözés halottai között két rendőr is van. Az életüket féltő aktivisták a központi fekvésű Tahrír térre menekültek és a közelben lévő mecsetekben próbáltak biztonságba húzódni. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el merényleteket.

Szemtanúk beszámolói szerint a támadók négy autóból lövöldöztek. Hozzátették, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet, mert sokan voltak a téren, amikor a lövések eldördültek.

A támadást azzal párhuzamosan követték el, hogy kormányellenes tüntetők részben megszállták a kormányzati központ felé vezető al-Dzsumhuríjja, a Szenek és az al-Ahrar hidakat, és összecsaptak a biztonsági erőkkel.
Csütörtökön legkevesebb tizenhárom aktivista sérült meg késeléses incidensekben a Tahrír téren.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amelyet a parlament december elsején is fogadott.

Hirado.hu, MTI

 

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑