Cadmus fordítás Cadmus

Újdelhi és Peking nem küld további csapatokat a határmenti övezetbe

2020. 09. 23.

Az indiai és a kínai hadsereg nem küld további csapatokat a két ország között húzódó határmenti területre – áll a két ország védelmi minisztériuma által jegyzett, helyi idő szerint kedd este kiadott közleményében.

A megállapodás értelmében a felek a továbbiakban igyekeznek elkerülni a “félreértéseket”, és közösen biztosítják a határmenti övezet békéjét.

A hétfői, mintegy tinenégy órán át tartó egyeztetéseket két héttel a kínai és az indiai külügyminiszter találkozója után tartották. E találkozó során a politikusok megállapodtak a kölcsönös csapatkivonásról is, ám ennek időpontját nem jelölték ki, és a most kiadott közlemény sem említi.

Peking és Újdelhi júniusban vezényelt csapatokat a Kasmírhoz tartozó Ladak térségébe azt követően, hogy a két határőrség között súlyos összetűzés bontakozott ki, amelyben húsz indiai katona meghalt.

A felek egymást tették felelőssé a Galván folyó magasan fekvő völgyében kitört harcokért, augusztus végén pedig az indiai hadsereg ismét azzal vádolta meg Kínát, hogy katonái provokatív akciót kezdeményeztek a demarkációs övezetben.

Peking ezt azzal utasította vissza, hogy kínai csapatok soha nem lépik át a két ország közötti határvonalat.

A területen a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína 90 ezer négyzetkilométeres területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑