Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ujgur terroristák robbantottak egy kínai nagykövetségnél

2016. 09. 07.

Szíriában tevékenykedő ujgur szélsőségesek adtak utasítást a Kína kirgizisztáni nagykövetségénél múlt héten elkövetett pokolgépes merényletre, amelyet a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) egyik tagja hajtott végre – közölte kedden a közép-ázsiai ország állambiztonsági szolgálata.

Az öngyilkos merénylő az ujgur kisebbség tagja és Zoir Kalilov névre kiállított tádzsik útlevél volt nála – derül ki a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság (GKNB) közleményéből. A robbantásban a nagykövetség három munkatársa megsebesült. Kína elítélte a támadást és a kirgiz hatóságokat az eset gyors kivizsgálására buzdította. A GKNB szerint

“a nyomozás megállapította, hogy a terrorcselekményre Szíriában tevékenykedő ujgur szélsőségesek adtak utasítást, akik kapcsolatban állnak a közelmúltig Nuszra Front néven ismert terrorszervezettel, s ennek képviselői … finanszírozták a merényletet”

– állítja a GKNB.

A Nuszra Front júliusban szakított anyaszervezetével, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, és változtatta nevét Dzsabhat Fatah Al Shamra. Ettől függetlenül a csoportot az Egyesült Államok mellett Oroszország is terrorszervezetnek tekinti. A nemzetbiztonsági bizottság szerint a merénylet elkövetését egy Törökországban élő kirgiz hangolta össze, míg egy Szíriában tűzszerésznek kiképzett tádzsik férfi segített előkészíteni a támadást. Ellenük nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a biskeki hatóságok.

Öt kirgiz állampolgárt is őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a merénylethez. A robbantás elkövetésével vádolt ujgurt leszámítva a merénylet megrendelői, pénzelői és elkészítői mind az ország déli részében fekvő Fergánai-medencéből származnak – tette hozzá a GKNB.  A termékeny, de túlnépesedett és szegénység sújtotta medence, amelyen Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán osztozik, Közép-Ázsia radikális iszlamistáinak melegágya, ahonnan több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez és annak szövetségeseihez Szíriában.

Kirgizisztán távoli hegyvidéki területén fut közös határa a kínai Hszincsiang tartománnyal, ahol Peking évtizedek óta harcol a szakadár ujgurokkal, akik az általuk Kelet-Turkesztánnak nevezett terület függetlenségéért küzdenek. Az ENSZ a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalmat 2002 óta terrorszervezetként tartja számon.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑