Cadmus fordítás Cadmus

Újra Ahmed Abul Geitet nevezték ki az Arab Liga főtitkárának

2021. 03. 03.

Az arab országok külügyminiszterei szerdán újra Ahmed Abul Geit egyiptomi diplomatát nevezték ki a kairói székhelyű Arab Liga főtitkárának – közölte a MENA egyiptomi hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a volt ENSZ-nagykövet és egykori külügyminiszter ismét elnyerte az arab országok külügyi tárcavezetőinek támogatását kairói tanácskozásukon.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök januárban jelentette be, hogy Geitet jelöli egy újabb ötéves ciklusra a 22 tagországot számláló szervezet élén.

Geit volt az egyetlen jelölt, tekintettel arra, hogy hagyományosan Egyiptom jelöli az Arab Liga főtitkárát a szervezet házigazdájaként.

A diplomata 2016 óta látja el a főtitkári teendőket. Az egyetlen eddigi alkalom, amikor nem egy egyiptomi került a szervezet élére, 1979-ben volt, miután felfüggesztették az észak-afrikai állam tagságát a szervezetben az Izraellel történt békekötés nyomán.

A 78 éves Geit gyakorlatias diplomata hírében áll, aki erősen ellenzi a politikai iszlámhoz köthető erőket, mint például az Egyiptomban betiltott Muszlim Testvériséget.

Többször is felszólalt az arab világban jelentős befolyással rendelkező Iránnal és Törökországgal szemben.

A diplomata emellett a 2011-es arab tavasz éles bírálójának is számít.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑