Újra meghonosítják a hét évtizede kipusztult tigrist Kazahsztánban

Csaknem 70 évvel kiirtása után újra meghonosítják a vadon élő tigrist Kazahsztánban, amely a Természetvédelmi Világalappal (WWF) kötött megállapodást erről pénteken Asztanában.

A WWF 10 millió dollárral segíti a tigris visszatelepítését a közép-ázsiai országba, amely a világon elsőként hajt végre ilyen projektet. A kipusztult kaszpi tigris helyett a szibériai, más néven amuri tigrist honosítják meg Kazahsztánban. Az együttműködési megállapodást az asztanai Expo 2017 holland pavilonjában írta alá Aszkar Mirzahmetov kazah miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági miniszter és Marco Lambertini, a WWF főigazgatója.

A tigris visszatelepítése a kazahsztáni sztyeppére évekig fog tartani, mert elő kell készíteni a terepet. A nagymacskák számára egy gyéren lakott területen, a Balhas-tó mentén, az Ili folyó torkolatánál alakítanak ki rezervátumot, ahol első lépésben felhagynak a földműveléssel és az állattenyésztéssel, majd megnövelik a zsákmányállatok, köztük a szarvasok állományát.

Bár Kazahsztánban, a világ kilencedik legnagyobb területű országában nincsenek sűrű erdők, amelyek a fő életteret jelentik a tigrisek számára, a nagy tavak körüli kiterjedt nádasok a magas növényzettel azonban hasonlóan jó élőhelyet nyújtanak a nagymacskáknak.

A kazahsztáni projekt része annak a 2010-ben indított Tx2 programnak, amely során 2022-ig meg akarják kétszerezni a vadon élő tigrisek számát. A kiindulási évben 3200 körülire tették a vadon élő tigrisek számát a világon, ez 2016-ra 3900 körülire emelkedett a ritka ragadozó védelmére Indiában, Kínában, Nepálban és Oroszországban tett intézkedések eredményeként.

Közép-Ázsiában röviddel a második világháború után ejtették el az utolsó tigriseket. Kihalását felgyorsította, hogy a szovjet időkben erőltették az öntözést és a mezőgazdaság gépesítését, ami szűkítette az állat természetes élőhelyét. Egy évszázada még 100 ezer tigris élt vadon a világon.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑