Újraindul a választáson az iraki miniszterelnök

Haider al-Abádi iraki kormányfő ismét indul a miniszterelnöki posztért – derül ki a politikus vasárnapi bejelentéséből. A közel-keleti országban májusban tartanak parlamenti választásokat.

A síita Abádi úgy nyilatkozott, hogy felekezeteken átívelő „győzelmi szövetséget” akar létrehozni más vallási közösségek jelöltjeinek részvételével, hogy közösen induljanak a választásokon.

Abádi 2014-ben Núri al-Malikitől vette át a miniszterelnöki posztot, aki Irán szoros szövetségese, és rengeteg bírálat érte, amiért az iraki hadsereg 2014-en gyakorlatilag összeomlott és megfutamodott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elől, az ország tetemes részét átengedve a szélsőségeseknek.

Maliki szombaton jelentette be, hogy ő is indul a parlamenti választáson. Abádi és Maliki ugyanannak a síita pártnak a tagja. Maliki tudatta: a párt tagjai szabadon választhatnak, hogy az ő „jogállam” elnevezésű választási blokkjára voksolnak vagy Abádi „győzelmi szövetségére”.

Irak 2003-as inváziója és Szaddám Huszein megbuktatása után az állami vezetők posztjait megosztották az országban élő közösségek között; a miniszterelnököt a többségi síiták adják, az államfő a kurd közösségből kerül ki, a parlament elnökének pedig szunnita arabok választanak.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑