Cadmus fordítás Cadmus

Újraindulhatnak a béketárgyalások a ciprusi görögök és törökök között

Üdvözölte hétfőn a ciprusi görög és török vezetők tervezett találkozóját Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki a nap folyamán Ciprusra látogatott, és találkozott Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnökkel, írja az MTI.

Anasztasziádisz augusztus 9-én a fővárosban, Nicosiában találkozik Mustafa Akinci török ciprióta vezetővel, hogy megvitassa vele a két fél közötti tárgyalások újraindításának lehetőségeit. A görög kormányfő elmondta: üdvözli a sziget régóta tartó megosztottságán való felülemelkedés lehetőségeit megvizsgálni hivatott találkozót.

A Micotákisszal tartott találkozót követően Anasztasziádisz azon meggyőződésének adott hangot: olyan megoldást kell találni, amely biztosítja mind a ciprusi törökök, mind a ciprusi görögök jogait.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.
A Földközi-tenger keleti részén található szigetország körüli feszültségek nemrég ismét kiéleződtek a Ciprus partjai közelében található földgáztartalékok miatt.

A nemzetközileg elismert ciprusi kormány nemzetközi cégeket bízott meg azzal, hogy végezzenek próbafúrásokat a szigettől délre található vizeken, földgáztartalékok után kutatva. A katonai ellenőrzést a sziget északi részén fenntartó Törökország tiltakozott ezen “egyoldalú” kezdeményezés ellen, és geológiai feltárást, valamint próbafúrásokat végző hajókat küldött Ciprus közelébe.

Ankara illegálisan végez próbafúrásokat Ciprus partjainál, és Nicosia többszöri felszólítására sem hajlandó leállni. Mintha Erdogan ki akarna erőszakolni egy háborút.

Anakara szerint a földgázkitermelésből származó nyereségre vonatkozó bárminemű megállapodásnak részesei kell, hogy legyenek etnikai török képviselők is.

24.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑