Újraindulhatott az olajkitermelés az országban

Újraindul az olajkitermelés Líbiában, erről biztosította szombaton az Egyesült Államok nagykövetségét az ország keleti vidékeit uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, Halífa Haftar tábornok.

Az üzenet a diplomáciai képviselet honlapján jelent meg. Ebben az áll: Haftar személyesen vállalt kötelezettséget arra, hogy az energiaszektor legkésőbb szeptember 12-től ismét termelni fog.

Richard Norland amerikai nagykövet a Haftarnak címzett levelében kijelentette, az Egyesült Államok támogatja azt a pénzügyi modellt, amely megbízhatóan szavatolja, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket nyíltan fogják szétosztani, és az így keletkezett összegek a líbiai népet szolgálják.

Az országban mintegy fél éve állt le a kitermelés az olajlelőhelyeken. Bezártak az állam keleti részén található olajkikötők is. A nemzeti olajvállalat, a NOC adatai szerint augusztus 21-ig nagyjából 6,5 milliárd dollárra (1960 milliárd forint) tehető veszteség keletkezett.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány (GNA) a múlt hónapban tűzszünetet hirdetett, a harci cselekmények beszüntetésére szólított fel az állam egész területén. A felhívásban kiemelték, hogy a megbékélés megvalósítására fegyvermentes övezeteket kell létrehozni a stratégiailag jelentős városokban, Szirtben és Dzsufrában.

A Tobruk városában ülésező parlament képviselői támogatták a kezdeményezést, egyben távozásra szólították fel az országban állomásozó külföldi katonai erőket, továbbá sürgették az olajkitermelés felújítását.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi  megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba, mély politikai és gazdasági válságba sodródott. Az állam keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek pártfogását élvezve. Az Ankara által támogatott tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra és a környező területekre terjed ki.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑