Cadmus fordítás Cadmus

Újraindult Törökországban Osman Kavala és társai pere a Gezi parki tüntetések ügyében

Újraindult pénteken Isztambulban Osman Kavala közismert török üzletember, emberi jogi aktivista és 15 társa pere a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatban, miután az előző perben született felmentő ítéleteket a fellebbviteli bíróság januárban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

Kavala több mint három és fél éve ül börtönben úgy, hogy még nem találták bűnösnek, ezért a vele történteket széles nemzetközi figyelem kíséri.

A férfit először 2017. november 1-jén tartóztatták le a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben. Őt és nyolc társát egyebek mellett a török kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták. Ugyan a bíróság 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őket, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is eljárás indult. Az első per hét külföldön tartózkodó vádlottjának aktáit akkor leválasztották az ügyről, de most, az újraindult perben ismét visszasorolták.

Kavala második, a hatalomátvétellel kapcsolatos pere 2020 decemberében kezdődött meg. Ebben az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, valamint politikai és katonai kémkedés miatt emeltek ellene vádat. Az ügyészség szerint a férfi részt vett az összeesküvés előkészítésében.
A két per aktáit februárban egyesítették.

Még 2019 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy határozott, hogy Törökországnak szabadon kell engednie az üzletembert. Később a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága is kijelentette, hogy tiszteletben tartva az EJEB-döntést, Törökországnak azonnal szabadon kell bocsátania a férfit.

Kavala korábban arra hivatkozva, hogy fogvatartása jogtalan, sértve ezzel a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát, a török alkotmánybírósághoz fordult. A testület 2020. december végén úgy határozott, hogy az üzletember fogvatartása nem sérti a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát.

Az isztambuli Gezi parki tüntetések immár lassan nyolc évvel ezelőtt, 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑