Cadmus fordítás Cadmus

Ukrajnában rendkívüli állapotot hirdettek, az EU elfogadta Oroszország elleni szankciókat

2022. 02. 24.

Az ukrajnai szakadár területek határainál állandó a feszültség: a frontvonalon mindennapos a tűzharc. A térségben élő oroszokat evakuálták, és az orosz diplomatákat is kimenekítették Ukrajnából. A kijevi vezetés felszólította az ukrán állampolgárokat, hogy mihamarabb hagyják el Oroszországot. Ukrajnában rendkívüli állapotot vezettek be, és berendelték a tartalékos katonákat is, egyelőre 36 ezer embert mozgósítottak – számolt be az M1 Híradója.

Kilométerekre sodorta a szél a Luhanszk közelében lévő erőműből gomolygó sűrű feket füstöt. Az ukrán belügyminiszétrium szerint a szakadár területről kilőtt egyik rakéta találta el a létesítményt, amely a környékbeli települések áramellátását biztosítja.

A közelben lévő Scsasztjában is újabb nehéztüzérségi lövedékek csapódtak be szerdán. A város alig néhány kilométerre van az oroszbarát milíciák által ellenőrzött terület, az Oroszország által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság határától.

A demarkációs vonal mentén lévő településekről menekülnek az emberek, mivel az orosz csapatok bevonulásától tartanak.

Moszkva ugyanis az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye közigazgatási határát ismerte el államhatárként, jóllehet a szakadárok csak a két megye déli és keleti részét tartják ellenőrzésük alatt.

„Remélem, soha nem érnek el idáig. Még a világháborúban sem volt ilyen nehéz a helyzetünk, miközben az oroszok állítólag a testvéreink” – mondta sírva egy idős ukrán asszony.

A szakadár területeken viszont már alig várják, hogy megérkezzenek az orosz katonák, akik Moszkva szerint békefenntartó feladatot fognak ellátni. Donyeckben egyre többen csatlakoznak a helyi fegyveresekhez.

„Nagyon bízunk az orosz katonákban, nélkülük nem tudjuk legyőzni az ukrán hadsereget” – mondta az egyik lelkes fiatal.

Az elmúlt napokban az Ukrajnával szomszédos rosztovi régióban folytatódott a csapatösszevonás, ám a szakadárok és a moszkvai illetékesek egybehangzóan azt állítják, hogy az orosz katonák még nem lépték át a határt.

Közben továbbra is ezrével menekítik a civileket a szakadár köztársaságokból,
elsősorban a nőket és a gyerekeket. Hivatalos moszkvai összesítés szerint már több, mint 96 ezren érkeztek meg Oroszországba.

Szerdán a kijevi orosz nagykövetségről is levonták a nemzeti lobogót. A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy biztonsági megfontolásból azonnali hatállyal hazarendelik a diplomatákat külképviselet dolgozóit.

A kijevi kormány is felszólította az Oroszországban élő, nagyjából kétmillió ukrán állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács javaslatára a kabinet Ukrajna egész területén szükségállapotot vezet be, egyelőre 30 napra, és megkezdte a tartalékos hadiállomány mozgósítását.

A fővárosban látszólagos nyugalom van, az utcákon nincs jele a háborús készülődésnek. Az emberek többsége a szükségállapot bevezetését is támogatja.

Moszkvában szerdán a „haza védelmezőjének napját” ünnepelték. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédében ismét a NATO-t tette felelőssé a kialakult helyzetért.

„Országunk mindig nyitott a közvetlen és őszinte párbeszédre, hogy a legbonyololultabb ügyekben is megtaláljuk a diplomáciai megoldást. De hangsúlyozom, hogy Oroszország érdeke és népünk biztonsága mindenek felett áll, ezért folytatjuk a hadsereg modernizálását és növeljük ütőképességét” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Ám a diplomáciai rendezés esélye egyre távolodik. Az amerikai külügyminiszter lemondta az orosz kollégájával csütörtökre tervezett találkozót. Antony Blinken kijelentette: a szakadár területek függetlenségének elismerésével Moszkva súlyosan megsértette a nemzetközi jogrendet, és a szuverén Ukrajna területi integritását fenyegeti, ezért egyelőre nincs értelme diplomáciai párbeszédet színlelni.

Az EU elfogadta az Oroszországot sújtó célzott szankciókat

Az Európai Unió célzott szankciós csomagot fogadott el válaszul arra, hogy Oroszország elismerte a két délkelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, és csapatokat küld a térségbe – közölte az uniós tanács szerdán.

A szankciós kereten belül az EU kiterjesztette a korlátozó intézkedések hatályát az Orosz Állami Duma mind a 351 tagjára, akik február 15-én megszavazták Vlagyimir Putyin orosz elnök felhatalmazását Donyeck és Luhanszk függetlenségének elismerésére.

Az EU célzott korlátozó intézkedéseket vezet be további 27, magas rangú orosz személlyel és szervezettel szemben, aki, illetve amely szerepet játszott Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének aláásásában vagy veszélyeztetésében. Ide tartoznak olyan döntéshozók, mint például orosz kormánytagok, akik részt vettek a jogellenes döntésekben, bankok és üzletemberek, akik pénzügyileg támogatták az orosz hadműveleteket a szakadár területeken, valamint magas rangú katonatisztek, akik szerepet játszottak az inváziós és destabilizációs műveletekben – közölték.

A korlátozó intézkedések vagyoni eszközök befagyasztását, valamint pénzeszközöknek a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátása tilalmát foglalják magukban. A jegyzékbe vett személyekre ezenkívül uniós beutazási tilalom vonatkozik.

A szankciók korlátozzák továbbá a donyecki és a luhanszki területekkel fennálló gazdasági kapcsolatokat annak biztosítására, hogy – au uniós megfogalmazás szerint – a felelősök egyértelműen érezzék jogellenes és agresszív cselekedeteik gazdasági következményeit.

Importtilalmat rendelt el az EU a két szakadár területről származó árukra, kereskedelmi és beruházási korlátozásokat vezet be bizonyos gazdasági ágazatok esetében, megtiltja idegenforgalmi szolgáltatások nyújtását, valamint bevezeti bizonyos áruk és technológiák exporttilalmát is.

A Tanács úgy határozott továbbá, hogy ágazati tilalmat vezet be Oroszország, a kormánya és az orosz központi bank finanszírozására. Az intézkedés azt kívánja megakadályozni, hogy az orosz állam és kormány hozzáférjen az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz, szolgáltatásaihoz, illetve akadályozni kívánja ezzel a helyzet elmérgesedését szolgáló és agresszív politikák finanszírozását.

„Az EU készen áll arra, hogy szükség esetén gyorsan, szélesebb körű politikai és gazdasági szankciókat fogadjon el” – fogalmaztak.

Az uniós tanács közleményében leszögezte: az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza az érintett területek függetlenségének elismerését, tartsa be kötelezettségvállalásait, a nemzetközi jogot, és térjen vissza a normandiai formátum, valamint az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport megbeszéléseihez.

Az EU felszólította továbbá a többi államot, hogy ne kövesse Oroszország jogellenes döntését, és ne ismerje el az érintett területek kikiáltott függetlenségét. Az Ukrajna területi egységének megsértése miatt hozott uniós korlátozó intézkedések a szerdai határozattal 555 emberre és 52 szervezetre vonatkoznak.

M1, Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑