Cadmus fordítás Cadmus

Ukrajnának szállított amerikai ágyúkat semmisíthettetek meg az oroszok

2022. 07. 10.

Folytatódtak a harcok Ukrajnában. Kijev szerint az oroszok a polgári infrastruktúrát ágyúzzák Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar szóvivője szerint a térségben az orosz csapatok megpróbáltak elfoglalni egy erőművet, de a támadást visszaverték. Az oroszok közben azt állítják, hogy megsemmisítettek egy hangárt, amelyben Ukrajnának szállított amerikai ágyúk lehettek – számolt be róla az M1 Híradója.

Százak várakoznak a kelet-ukrajnai Pokrovszkban, az AP hírügynökség tett közzé erről felvételt. Állításuk szerint a környező településekről autóbuszokkal szállítják az embereket a pályaudvarra, ahonnan aztán menekítő vonatokkal viszik őket tovább.

Naponta csaknem háromszázan hagyják el az Donyecki-régiót, miután a megye kormányzója a hét elején figyelmeztette az embereket, hogy egyre intenzívebbek lesznek az orosz támadások. „Minden létező fegyverrel lőttek. Most már a gyerekek is tudják az összes fegyver nevét” – mondta egy szlovjanszki édesanya.

Korábban 1 millió 600 ezren éltek itt, mára csak 350 ezren maradtak Donyeckben – így számolnak az ukrán hatóságok. A védelmi erők vezérkarának szóvivője azt állítja: az orosz csapatok megpróbálták elfoglalni egy erőművet a donyecki területen, de ukrán katonák visszaverték őket.

„Továbbra is fennáll az orosz rakétacsapások veszélye, de az ukrán légi és tüzérségi egységek működnek, és sikeres csapásokat mérnek az orosz megszállók erőire, felszereléseire, és lőszerraktáraira. Az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett” – jelentette ki Olekszandr Sztupun az ukrán vezérkari szóvivő.

A kijevi hatóságok közzétettek egy videót is, amelyen állításuk szerint orosz tankok elleni csapás látható. A hivatalos tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg kilenc orosz harckocsit semmisített meg az akcióban. Az AP amerikai hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a felvétel valódiságát.

Közben az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy az orosz légierő megsemmisített egy hangárt Donyeckben, amelyben Ukrajnának szállított amerikai tarackágyúkat tároltak.
Igor Konasenkov szerint ezeket a fegyvereket Donyeck lakónegyedeinek lövésére használták. Azt mondta: az ellenség minden fronton jelentős veszteségeket szenvedett.

„Az orosz légierő és tüzérség az elmúlt huszonnégy órában huszonkét parancsnoki állásra mért csapást, köztük külföldi zsoldosok két bázisára Harkiv térségében” – mondta Konasenkov.

Ukrán beszámolók szerint szombaton újabb rakéták csapódtak be az északkelet-ukrajnai Harkivba. A támadásban egy lakóház összeomlott, egy másik pedig megrongálódott. Helyi jelentések szerint legkevesebb hat ember megsebesült, köztük egy gyermek.

Eközben több brit támaszponton megkezdődött az ukrán katonák kiképzése. A háromhetes tréningen az ukrán fegyveres erőkhöz csatlakozó önkéntesek vehetnek részt, akiknek csekély vagy semmiféle katonai tapasztalatuk nincs. London egyben Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverszállítója. Az orosz invázió kezdete óta a kijevnek nyújtott brit katonai segély értéke átszámítva eléri az 1100 milliárd forintot.

Újabb négy tüzérségi rakétarendszert küld Ukrajnának az Egyesült Államok

További 400 millió dollár értékben érkezhet még katonai ellátmány az USA-ból a háború sújtotta országba.
Ukrajna védelmi minisztériuma köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azokért a fegyverekért, amelyeket Joe Biden küldött Kijevnek – számolt be az Index.

Mint írták, egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő közléséből derült ki pénteken, hogy az Egyesült Államok további négy HIMARS, azaz nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert küld Ukrajnába.

Ezzel az újabb négy HIMARS-szal 12-re emelkedik az Ukrajnának átadott rakétarendszerek száma – tették hozzá.

Az Egyesült Államok további katonai felszereléseket küldhet 400 millió dollár értékben A négy HIMARS-on kívül az Egyesült Államok akár 400 millió dollár értékben további katonai felszereléseket és ellátmányt is küldhet Kijevnek. A felszerelések között három taktikai jármű, romboló lőszerek, ütegelhárító rendszerek és egyéb pótalkatrészek szerepelnek – idézte a Defense News közlését a portál.

Az új szállítmány ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lőszert is tartalmaz – jegyezte meg a védelmi tisztviselő.

M1, Hirado.hu, Mandiner

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑