Cadmus fordítás Cadmus

Ukrán gabonaszállítmány érkezett Afrikába

2022. 12. 05.

Huszonötezer tonnányi, Etiópiának szánt gabonaadomány érkezett Ukrajnából Dzsibutiba – közölte hétfőn az Addisz-Abebában működő ukrán nagykövetség.

Az első gabonaszállítmány az Etiópiával északkeleten határos Dzsibutiban lévő Doraleh kikötőbe futott be hajóval, ahonnan szárazföldi úton viszik tovább Etiópiába. A második hajó, amelyet az Odesszától délre fekvő Csornomorszkban további 30 ezer tonna gabonával rakodnak meg, a napokban indul szintén Etiópiába. Egy harmadik gabonaszállítmány 25 ezer tonna búzával Szomáliába érkezik majd – közölte az MTI.

Ukrajna a tervek szerint mintegy 60 gabonaszállítmányt küld az éhínség által leginkább fenyegetett országokba, egyebek között Szudánba, Dél-Szudánba, Kenyába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Jemenbe.

Az ukrán gabona Etiópiába és Szudánba szállítását Ausztria 3,8 millió euróval (1,5 milliárd forint) támogatja, a német kormány pedig 14 millió dollárral (5,4 milliárd forint) segíti az ukrán búza Etiópiába szállítását.

A gabonát az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) osztja majd szét.

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, de mióta Oroszország februárban háborút indított ellene, megnehezedett a gabona tengeri elszállítása az országból.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑