Üldözött keresztényeket segítő ügynökség alakult

Új ügynökség koordinálja a jövőben a kormány üldözött keresztények megsegítésére indított programjait – jelentette be kedden Azbej Tristan, a Miniszterelnökség keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője.

Az új szervezetet Márki Gábor (képünkön) vezeti majd, aki 2010 és 2012 között a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára volt, 2013 és 2016 között pedig külgazdasági attaséként dolgozott Magyarország tel-avivi nagykövetségén.

Azbej Tristan sajtótájékoztatón elmondta: a 2017-ben indított Hungary Helps program keretében az elmúlt két évben több mint nyolcmilliárd forint támogatást biztosítottak az üldözött keresztények megmaradásának segítésére, 35 ezer ember helyben maradását, illetve hazatérését segítették közvetlenül.

A jelenleg is futó projektek közül kiemelkedik az észak-iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítése. A Ninivei-fennsíkon lévő településről 2014-ben 1300 keresztény család menekült el, és a településen több mint 900 épület sérült vagy semmisült meg. Az államtitkár úgy fogalmazott: „E programot példaként állítjuk a világ közvéleménye és más kormányok, nemzetközi szervezetek elé, azt szeretnénk ugyanis, ha követnék példánkat, és legalább annyi pénzt fordítanának az ilyen közvetlen, a helyben maradást segítő programokra, mint amennyit például a migráció segítésére, illetve integrációs programokra költenek.”

Hozzátette: 2018 decemberében sikerült együttműködési megállapodást kötniük az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével (USAID), illetve folyamatosan keresik az európai partnereket is. Terveik szerint a Hungary Helpsből idővel V4 helps, sőt akár EU helps is lehet majd. A lengyel–magyar együttműködés már meg is valósult, a két ország közösen támogat egy közel-keleti ortodox árvaházat – jegyezte meg Azbej Tristan.

Márki Gábor ismertette: a ­Hungary Helps ügynökségnek három fő feladata lesz. Egyrészt koordinálja a magyar kormány valamennyi humanitárius segítségnyújtását, másrészt „­teljeskörűen megvalósítja a kormány üldözött keresztényeket és más vallási közösségeket segítő programjait”.

Továbbá részt vesz a külügyi tárca által koordinált nemzetközi fejlesztéspolitikai célkitűzéseinek megvalósításában.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑