Cadmus fordítás Cadmus

Ülősztrájkkal tiltakoznak a nők Indiában

2020. 01. 22.

Mintegy másfél hónapja tartanak India-szerte a tiltakozások a kormány által kezdeményezett és december 12-én elfogadott új állampolgársági törvény (CAA) ellen, amely indiai állampolgárságot biztosít a környező országokban élő, üldözött vallási kisebbségeknek, kivéve a muszlimokat.

A rendőrség minden praktikát bevet a tüntetések feloszlatására, legutóbb Twitter-üzenetekkel szólította fel távozásra az elégedetlenkedőket, s internetes tevékenységbe fogtak a kormánypárti aktivisták is. A hatóság hivatkozott a brit gyarmati uralomból származó zendülés bűntettére is. Az országos megmozdulás egyik központjává, úgy tűnik, Újdelhi Sahin Bag kerülete vált, ahol nők vezetésével hétszer huszonnégy órás ülősztrájk zajlik fontos útvonalak lezárásával. Az is a hazai és a nemzetközi figyelem középpontjába állította a helyszínt, hogy egyesítő erővel bír: a nagymamák, a háziasszonyok, ügyvédnők és a diáklányok békés tiltakozásához tömegével csatlakoznak a többségi hindukon kívül muzulmánok, keresztények, szikek, valamint egyéb vallási kisebbségek is a mintegy 600 millió indiai nő képviseletében – írja a The Guardian című bit lap online kiadása. Hasonló szolidaritási demonstrációk zajlottak, zajlanak más indiai nagyvárosokban, mint például Kanpur, Alláhábád (Illabád) vagy Patna.

Az állampolgársági törvény módosítása miatti nyugtalanság nem látszik csitulni, az utcára vonuló tömeg úgy véli, hogy az új jogszabály diszkriminatív a muszlimokkal szemben, ez pedig aláássa az indiai állam világi alapjait. Az ellenkezők azt a véleményt fogalmazzák meg, hogy Narendra Modi miniszterelnök és nacionalista BJP kormánya tiszta hindu államként akarja újradefiniálni az országot.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Mártonffy Attila

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑