Cadmus fordítás Cadmus

UNHCR: Több millióval nőhet az idén a harcok elől menekülők száma

2022. 04. 27.

Akár nyolcmillió fölé is nőhet az idén az ukrajnai háború menekültjeinek a száma a mostani 5,2 millióhoz képest – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

Genfi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Shabia Mantoo azt mondta, a háború kezdete óta több mint 12,7 millióan menekültek el otthonukból, közülük 7,7 millióan Ukrajna más részein találtak menedékre, több mint ötmillióan pedig más országokba mentek.

Hozzátette, hogy a menekültek elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba – Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába – igyekeznek, ahol a számuk vélhetően tovább fog nőni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák.

Ha az előrejelzés helyes, az ukrajnai menekültválság – amely a második világháború óta így is Európa legsúlyosabbja – méreteiben meghaladja majd a venezuelait és a szíriait is – tette hozzá.

A latin-amerikai országot körülbelül hatmillióan, Szíriát pedig mintegy 6,8 millióan hagyták el a gazdasági válság és a polgárháború miatt.

Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője szerint mind ez idáig a világszervezet 980 millió dollár támogatást kapott a donorországoktól, az összeg segítségével 3,4 millió, Ukrajnában élő rászorulónak nyújtottak segítséget.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑