Cadmus fordítás Cadmus

Útlevélként funkcionálna a humanitárius vízum

Újra előkerült a humanitárius vízum ügye Brüsszelben. A vízumot minden bevándorló megkapná, még azelőtt, hogy kiderül: jogosult-e a menekültstátuszra. Ez később, az Európai Unió területén derülne ki. Elemzők ezért azt mondják, hogy ez legalizálná az illegális bevándorlást. A tervet első körben nem szavazták meg, ezért jövő héten újra szavaznak róla.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jövő hétfőn szavazhat újra a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentésről. A november közepén tartott parlamenti szavazáson nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló, de a jelentéstevő technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért.

A parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely gyorsított eljárásban ismét szavazásra bocsáthatja azt.

A jelentéstevő technikai hibára hivatkozott, a szakbizottság azonban annak ellenére szavaz újra, hogy egyszer már szabályszerű voksoláson leszavazták az ötletet – hangsúlyozta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Elmondta, egész egyszerűen elbukott az ügy, az EP leszavazta ezt a javaslatot. Ugyanakkor rendkívül érdekesnek nevezte azt a helyzetet, hogy mégis újra szavazhat erről a testület.

Erős politikai nyomás

Véleménye szerint kérdéseket vethet fel, hogy az európai döntéshozó szervek némelyike, akár a házszabály újraértelmezésével dönt el kérdéseket saját javára. Például a Sargentini-jelentés elfogadtatása érdekében figyelmen kívül hagyták a tartózkodó szavazatokat, amikor pedig a testület számára nem tetsző eredmény születik, akkor azt újraszavaztatják, addig, amíg nem döntenek „jól” – fejtette ki Kovács István.

Hangsúlyozta: a bevándorlás kérdésében nagyon erős a politikai nyomás a képviselőkön.

Szabad, országok közti közlekedés

A humanitárius vízumról Kovács István elmondta, a külképviseleteken lehetne igényelni, a migránsokat pedig arra jogosítaná fel, hogy beléphessenek az Európai Unió területére és ott adják be a menedékkérelmüket.

Ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy mire elbírálják a kérelmet, a bevándorló „felszívódik” – tette hozzá az igazgató.

A humanitárius vízum egyébként egyik eleme annak a csomagnak, amit az Európai Unió szeretne „átnyomni” a májusi választásokig – mondta a stratégiai igazgató. Kihangsúlyozta, amennyiben elfogadják a vízum bevezetését, az egyfajta útlevélként funkcionálhat majd a migránsok számára, hiszen a schengeni határok átlépésével, csaknem teljes szabadsággal közlekedhetnének az országok között.

Kovács István szerint jobb megoldás lenne valami olyasmi, amit Orbán Viktor miniszterelnök is javasolt 2016-ban, miszerint az unió területén kívül kellene hotspotokat vagy menekültügyi központokat létrehozni, és ezekben dönteni arról, ki jöhet Európába.

Hirado.hu.hu, M1

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑