Cadmus fordítás Cadmus

Üzbegisztán lett a terroristák bölcsője

2017. 11. 02.

Az emberi jogok semmibevétele, a gazdasági hanyatlás, a korrupció, a szegénység és az ezekből fakadó kiábrándultság – elemzők szerint elsősorban ezek azok a tényezők, amelyek miatt Üzbegisztánban egyre több fiatalember radikalizálódik, csatlakozik dzsihadista szervezetekhez és követ el merényleteket külföldön.

Üzbegisztánban született az az Abdulkadir Masharipov, aki tavaly szilveszterkor 39 embert mészárolt le egy isztambuli szórakozóhelyen. Üzbég származású orosz állampolgár volt Akbarzson Dzsalilov is, az április szentpétervári metrómerénylet elkövetője, aki tizenhárom embert ölt meg. A közép-ázsiai országból való még Rakhmat Akilov, a négy halálos áldozatot követelő stockholmi gázolásos merénylet elkövetője – emlékeztetett összeállításában az AFP hírügynökség.

„Üzbegisztán hatalmas ország, amelynek a gazdasága nem virágzik. Az elnyomó diktatúrából elmenekülnek a fiatalok, akik azonban nehezen tudnak beilleszkedni a nyugati társadalmakba. Tartozni akarnak valahova, és a szélsőséges csoportok tűnnek a legvonzóbbaknak számukra” – nyilatkozta a Newsweek magazinnak Erica Marat, a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetem szakértője.

A 450 ezer négyzetkilométer alapterületű, mintegy 30 millió lakosú, muzulmán többségű ország Közép-Ázsia szívében fekszik. 1991-ben lett független a Szovjetuniótól, onnantól kezdve Iszlam Karimov, az üzbég kommunista párt egykori főtitkára volt az ország teljhatalmú ura tavalyi haláláig. A központilag ellenőrzött állami gazdasági modell kevés lehetőséggel kecsegtet, ezért végeznek hatékony munkát a szélsőséges csoportok toborzói – írja a közép-ázsiai országokról a Financial ­Times elemzése.

Az International Crisis Group nevű szervezet jelentése szerint kétezer és négyezer közé tehető azon közép-ázsiaiak száma, akik csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez, közülük a legtöbben üzbégek voltak. Üzbegisztán azonban nem tudja hatékonyan felvenni a harcot az iszlamisták ellen, akik a szomszédos Afganisztánban is megvetették a lábukat.

„A toborzás szempontjából rendkívül sebezhető a térség. Ennek gyökereit a hatalmas gazdasági válságban kell keresni, amely végigsöpört a térségen. Emberek egy széles rétege vált sokkal sebezhetőbbé” – magyarázta a Finan­cial ­Timesnak Livia Paggi, a GPW kockázatelemző szakértője, emlékeztetve arra: 2014-ben mély válságot okoztak a szomszédos Oroszországra kivetett nyugati szankciók és az olajár zuhanása. Az üzbég gazdaság egyik pillérét ugyanis az Oroszországba kivándorolt üzbégek által hazautalt pénz jelenti.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑