Cadmus fordítás Cadmus

Városi ostrom békeidőben a Fülöp-szigeteken

2020. 05. 27.

Szinte teljesen megsemmisült három évvel ezelőtt Marawi városa, ahonnan a Fülöp-szigeteki hadsereg igyekezett kiűzni az iszlamistákat. Az ostrom, amilyet az ország a II. világháború óta nem tapasztalt, végül szinte teljesen lefejezte a helyi iszlamista vezetőséget, egyben sikeresen le is lassította a dzsihadisták délkelet-ázsiai területfoglalását.

A konfliktus parazsa évtizedek óta izzott a felszín alatt. Mikor az Irakból kiszorított Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetője felszólított a harc nemzetközi terjesztésére, a Dzsemáa Iszlamíja, a radikális iszlamisták távol-keleti szárnyának aktivizálása és az ázsiai iszlám emírség terve újra előkerült.

A figyelem Délkelet-Ázsiára, azon belül a muszlim többségű Mindanaóra, a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetére irányult. A feszültséget fokozta a déli határterület drogkereskedelem szempontjából stratégiai jelentősége. Rodrigo Duterte drogháborúja felborította a status quót, iszlamisták és politikai klánok milliárdos érdekeit sértette az átrendeződés.

A szikra akkor pattant ki, mikor megkísérelték letartóztatni Isnilon Totoni Hapilont, a filippinó Iszlám Állam frissen kinevezett emírjét.

Folytatás…

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑