Cadmus fordítás Cadmus

Véget ért a tizenkettedik Ebola járvány Kongóban

2021. 05. 03.

Véget ért a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén február elején kitört, az afrikai ország történetében immár tizenkettedik ebolajárvány – jelentette be a kongói egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tárca vezetője, Jean-Jacques Mbungani leszögezte: a járványt a Kongóban is pusztító koronavírus-pandémia és az ország keleti részén uralkodó rossz biztonsági helyzet ellenére sikerült gyorsan, alig néhány hónap alatt megfékezni.

A járvány Észak-Kivu tartományban ütötte fel a fejét, hivatalos adatok szerint 12 fertőzöttje és hat halálos áldozata volt. Az újabb hullámot az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet közlése szerint a Merck gyógyszercég által gyártott ebola elleni vakcinával fékezték meg. Az oltóanyagot több mint 1600, a fertőzöttekkel, valamint a kontaktszemélyekkel kapcsolatba került embernek adták be.

Az egészségügyi tárca novemberben jelentette be a tizenegyedik hullám végét.
Az ország történetének második legsúlyosabb, 2018-tól 2020-ig tartó, több mint 2200 halálos áldozattal járó ebolajárványát szintén Észak-Kivuból jelentették, a bejelentés szerint a most véget ért hullám vírusának génállománya ezzel a járvánnyal mutatja a legnagyobb hasonlóságot.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑