Cadmus fordítás Cadmus

Végetért a zibabwei katonai puccs

2017. 12. 19.

A zibabwei hadsereg hétfőn bejelentette a 37 éve hatalmon volt Robert Mugabe korábbi államfőt elmozdító katonai puccshoz kötődő műveletek végét.

Phillip Valerio Sibanda újonnan kinevezett vezérkari főnök sajtókonferencián közölte, hogy a rendőrség mostantól átveszi a rendfenntartási feladatokat. Mint mondta, a hadsereg beavatkozása – amelynek kódneve Hagyaték Helyreállítása Hadművelet – véget ért. Hozzátette: néhány bűnözőt sikerült felelősségre vonniuk, míg mások külföldre szöktek. Sürgette a zimbabwei lakosokat, hogy maradjanak éberek, és jelentsenek minden gyanús dolgot, mivel az elmozdított elnök feleségéhez, Grace Mugabéhoz köthető G40 frakció tagjai a nyugalom és béke megzavarására törekszenek az országban.

A hararei kormány a nap folyamán közölte, hogy lemondásának bejelentésére készül Constantino Chiwenga zimbabwei vezérkari főnök, előrevetítve a tábornok alelnöki kinevezését.

Az új elnök, Emmerson Mnangagwa ígéretet tett, hogy a napokban betölti a szóban forgó tisztséget. Bár Chiwenga eddig nem nyilatkozott politikai ambícióiról, széles körben úgy tartják, hogy ő a legesélyesebb a posztra, viszont az alkotmányos követelmények értelmében ehhez fel kell adnia katonai tisztségét.

Chiwenga helyét a vezérkari főnöki poszton Phillip Sibanda vette át.

A hararei vezetés egyben bejelentette Augustine Chihuri rendőrfőnök nyugdíjazását is. A rendkívül népszerűtlen rendőrségi vezetőt, aki Mugabe lojális hívének számít, december 15-én szabadságra küldték. Jogvédők azzal vádolják Chihurit, hogy a Mugabe elmozdítását megelőző másfél évben ádáz kampányt folytatott az ellenzéki hangok elfojtására, illetve kíméletlenül fellépett a tüntető aktivistákkal szemben.

A november 24-én beiktatott Mnangagwa egyben vezérőrnaggyá léptetett elő több magas rangú katonai tisztségviselőt. A hadsereg politikai befolyása erősödésének jeleként Mnangagwa a múlt héten három tábornokot is felvett a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) végrehajtó testületébe, a Politikai Bizottságba.

Mugabe 37 évig irányította Zimbabwét, de elszámította magát azzal, hogy menesztette Mnangagwa alelnököt. A hadsereg november 15-re virradóra államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe vette. Rövidesen a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) is kihátrált mögüle, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását. Robert Mugabe az impeachment parlamenti vitája alatt végül bejelentette lemondását.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑