Cadmus fordítás Cadmus

Végeztek az al-Kaida egyik vezetőjével Líbia déli részén

2019. 01. 21.

Életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik líbiai vezetője egy olyan hadművelet során, amelyet a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) erői hajtottak végre – jelentette pénteken az AFP hírügynökség.

Az LNH hivatalos mikroblog-bejegyzésben megerősítette a hírt, miszerint biztonsági erők a fővárostól mintegy 600 kilométerre található Szabha mellett megölték Abdul-Moneim al-Hasznavit, más néven Abu Talha al-Líbit, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetőjét. A támadás során végeztek két másik terroristával is.

Abu Talhát 1996-ban már letartóztatták a líbiai hatóságok, mert merényletet kísérelt meg Líbia akkori elnöke, Moammer Kadhafi ellen. 2013-ban Szíriába ment, ahol részt vett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának, az an-Nuszra Frontnak a megalapításában, amely azóta Dzsabhat Fatah es-Sám néven a Hajat Tahrír as-Sám (HTS) nevű terrorista szervezet élén áll.

Az LNH pénteki bejelentése két nappal az után látott napvilágot, hogy szóvivője, Ahmed al-Miszmár közölte, nagyszabású katonai hadműveletbe kezdenek Líbia déli részén, amelynek a célja a terület megtisztítása az ott bujkáló terroristáktól. Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint az akció másik célja a szubszaharai térségből Líbiába áramló illegális bevándorlás visszaszorítása és az embercsempészetre szakosodott bűnbandák felszámolása.

Tavaly októberben Haftár erői elfogták a Líbiában tevékenykedő, régóta keresett egyiptomi terroristát, Ahmed al-Asmavít, az al-Kaidához köthető Anszár al-Iszlám terrorszervezet vezetőjét is.

Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik. Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők.

Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Loka.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑