Veszélyes hatalmi vákuum Kurdisztánban

November elsejével Maszúd Barzáni, a Kurd Regionális Kormányzat (KRG) elnöke lemond hivataláról, és egyszerű pesmergaként szolgálja népét, áll a rendkívül befolyásos politikus nyilatkozatában.

A döntés következtében a több oldalról szorongatott kurdok veszélyes helyzetbe kerültek, hiszen Barzáni az iraki Kurdisztán teljes politikai életét meghatározza, így névleges kiválásával új helyzet alakult ki a függetlenségét kikiáltott, ám azt megvalósítani nem tudó államkezdeményben. Barzáni bejelentését követően beszédet tartott az erbíli parlamentben, s keserűen ostorozta a nemzetközi közösséget.

„A pesmergák nélkül az iraki hadsereg sohasem tudta volna felszabadítani Moszul városát” – mondta. „Azt gondoltuk, hogy a nemzetközi közösség cserében megjutalmazza a pesmergák és a kurdok erőfeszítéseit, és tiszteletben tartja a mártírok vérét.”

Barzáni bírálta az Egyesült Államokat, mert megengedte, hogy a dzsihadisták elleni küzdelemhez küldött tankokat az iraki erők a kurdok ellen fordítsák. A politikus azt állította, hogy az Irán által támogatott milíciák is használtak amerikai fegyvereket támadásaikban.

Barzáni távozását követően megnyílhat az út az Erbíl és Bagdad közötti konfliktus elsimítására, írta az MTI. Az iraki és a kurd erők képviselői vasárnap immár másodszor találkoztak a vitás kérdések rendezése érdekében – jelentette az iraki állami televízió. Az iraki hadsereg ugyanis dél felől gyorsan tör előre, elfoglalták a stratégiai fontosságú Fajs Habur átkelőhelyet a szír–iraki határon.

Az irakiak a Hasd Saabi Brigádok nevű síita milícia segítségével haladnak előre, a gyanú szerint az irányítás az Iráni Forradalmi Gárda kezében van. A céljuk pedig az, hogy a kurd erőket elvágják utánpótlásuktól, a tőlük nyugatra található amerikai erőktől és a szíriai kurd milíciák által ellenőrzött területektől. Mivel Fajs Habur az az átkelő, amelyet az amerikai hadsereg is használt, elfoglalásával az iraki hadsereg és a síita milícia elvágta a KRG-t a külvilágtól, de kérdéses, hogy be akarnak-e hatolni a kurd területekre.

Hétfőn tárgyalások folytak a kurdok és az irakiak között a fontos átkelő működtetéséről, a megbeszélések várhatóan napokig tartanak majd.

Irán és Irak azt tervezi, hogy a napokban hadgyakorlatot tart a kurd határ mentén, egyértelmű jeleként a nyomásgyakorlásnak, megakadályozva a kurdok államalkotó terveit.

Magyar Idők Online – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑