2019. 02. 20.

Visszakerül Egyiptomba az aranyozott szarkofág

Átadott a New York-i Metropolitan Múzeum egy 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a műkincs eredetét kinyomozó manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja a műtárgyat az egyiptomi kormánynak – írta az MTI.

A múzeum állítása szerint két éve jóhiszeműen vásárolták meg Nedzsemankh koporsóját. A szarkofágot a párizsi műkincsgyűjtőtől, Christophe Kunickitől vásárolták 3,5 millió euróért (1,1 milliárd forintért). Az intézmény leszögezte, hogy a vásárláskor hamis eredetigazolással félrevezették: nem valós dokumentumokat kaptak a műkincs tulajdonosi történetéről, és az az engedély is hamis volt, amely szerint a koporsó Egyiptomból való kivitele 1971-ben szabályosan történt.

A múzeum „különféle jogorvoslati” lehetőségeket fontol a műkereskedővel szemben. Kunicki irodája azt állította, a Metropolitan Múzeumnak átadott eredetigazolás a legjobb tudomásuk szerint teljesen korrekt volt, mint mondták, őket is „szörnyű meglepetésként” érték a fejlemények. Azt is megerősítették, hogy egy magángyűjteményből jutottak a műkincshez.

Az eset az amerikai múzeum műkincsbeszerzéseinek biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket is felvetett. Max Hollein, az intézmény igazgatója elmondta: átvizsgálják vásárlási programjukat, és megteszik a szükséges lépéseket, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Ugyanakkor leszögezte, hogy a múzeum maga is csalás áldozata, és akaratlanul lett részese az illegális műkincs-kereskedelemnek.

Magyar Hírlap

, , ,
Back to Top ↑