Cadmus fordítás Cadmus

Visszalépett az egyetlen iráni reformer jelölt a kampány utolsó napján

2021. 06. 16.

Visszalépett az iráni elnökválasztás egyetlen reformer jelöltje szerdán, a kampány utolsó napján az állami média jelentése szerint, az AP hírügynökség pedig valószínűnek tartja, hogy a 64 éves Mohszen Mehralizadeh ezzel az egyetlen mérsékelt jelölt, Abdolnaszer Hemmati esélyét akarja növelni.

Bár az iráni elnökválasztásra általában több százan jelentkeznek, az idén rekordszámban, eredetileg csaknem hatszázan indultak, akiket azután alaposan megrostált az ország legfőbb jogi testülete – kvázi alkotmánytanácsa -, az Őrök Tanácsa; csak hét jelöltet hagyott jóvá, öt keményvonalast, egy mérsékeltet és egy reformert. A más jelöltek javára történő visszalépések is gyakoriak, valószínűleg több keményvonalas is visszalép még a kampány végéig – írta a hírügynökség.

Hemmati volt már a jegybank elnöke, és a mérsékelt erők szándéka szerint ő váltaná fel a jelenlegi elnököt, Haszan Róhánit, mert utóbbi már nem indulhat többször. A jelölt kedden a Teheráni Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján a nyugati kapcsolatok javítását szorgalmazta, és közölte, hogy ha megválasztják, akkor Mohamed Dzsavád Zaríf jelenlegi külügyminisztert venné maga mellé alelnöknek vagy továbbra is a diplomácia irányítójának.

Zaríf volt a 2015-ös iráni atomalku főszereplője Teherán részéről, Hemmati pedig támogatja ennek helyreállítását, bár választása indoklásául azt írta a Twitteren, hogy az ország gazdasági fejlesztéséhez és az Irán elleni szankciók eltörlésének eléréséhez erős diplomáciára van szükség.

Zaríf a Róháni vezette kormányzat egyik legismertebb politikusa, de nemrég kiszivárogtatták egy nem nyilvánosnak szánt beszélgetését egy közgazdásszal, és ezután sokan a lemondását követelték. A külügyminiszter arra panaszkodott az interjúban, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulat beleavatkozik a külügyekbe, sőt, önállóan cselekszik. Zaríf végül nyilvánosan bocsánatot kért azért, amit mondott a teheráni vezetés belső hatalmi harcairól.

Zaríf egyelőre nem reagált arra, hogy Hemmati milyen szerepet szán neki, de korábban késznek mondta magát arra, hogy csatlakozik az új kormányhoz is, függetlenül az elnök személyétől.

Az iráni belpolitikában három nagyobb csoport van: a nemzetközi porondon konfrontatív keményvonalasok az atomprogram folytatásának hívei, a mérsékeltek igyekeznek fenntartani a status quót, míg a reformerek belülről szeretnék megváltoztatni az iszlám köztársaság működését.

Hemmatinak nincsenek hivatalos kapcsolatai egyik politikai tömbbel sem, de igyekszik a reformpárti szavazók jelöltjeként is beállítani magát.

Elemzők és közvélemény-kutatók szerint a volt jegybankelnök támogatottsága jóval kisebb, mint a legesélyesebb keményvonalasé, Ebrahim Raiszié, Ali Hamenei iráni legfőbb vezető pártfogoltjáé.

A legtöbb reformer és mérsékelt kizárása a versenyből szavazói elégedetlenséghez és érdektelenséghez vezetett. Az elmúlt hetekben többen a pénteki választás bojkottjára szólítottak fel. Egy közvélemény-kutató intézet friss felmérésében 42 százalékos részvételi arányra számít, amely történelmi mélypont lenne.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑