Cadmus fordítás Cadmus

Visszavonták Törökországban a kurdbarát párt állami támogatásának leállításáról szóló döntést

2023. 03. 09.

Visszavonta a török alkotmánybíróság csütörtökön azon korábbi döntését, amellyel elrendelte a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) állami támogatásának leállítását a HDP bezárása ügyében folyó perben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A testület január 5-én rendelte el a párt állami támogatásának leállítását, “elővigyázatosságból és átmenetileg”. Később a HDP a döntés visszavonását kérelmezte, aminek a 15 tagú alkotmánybíróság most helyt adott.

Az ügy következő tárgyalását, amelyen HDP-illetékesek mondják el majd védőbeszédeiket, időközben március 14-ről április 11-re elnapolták.

A HDP bezárását célzó eljárást,terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva a legfelsőbb bíróság egyik ügyésze, Bekir Sahin kezdeményezte az alkotmánybíróságnál még 2021 márciusában. A testület 2021 júniusában fogadta be a keresetet.
A vádirat követelte a párt bezárását, megfosztását az állami támogatástól, valamint a tömörülés több száz tagjának eltiltását a politikától.

A vádirat szerint a HDP és a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között “organikus” kapcsolat áll fenn, a kincstári forrásokat pedig a HDP a PKK-nak utalja tovább.

A török vezetés a HDP-t évek óta a PKK a “politikai kirakataként” kezeli. A milícia 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a kurdbarát párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban van, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

Törökországban várhatóan két hónap múlva köztársaságielnök- és parlamenti választásokat tartanak. A dátumot hivatalosan még nem tűzték ki, de Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban több alkalommal is május 14-én javasolta.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑