Vízágyúval és könnygázzal oszlatták Bagdadban a kormányellenes tüntetőket

Vízágyúkat és könnygázt vetett be az iraki rendőrség vasárnap Bagdadban, hogy távol tartsa a kormányellenes tüntetők menetét a kormányzati épületektől.

A biztonsági erők és tüntetők összecsapása a kormányzati központ felé vezető fővárosi adzs-Dzsumhuríjja hídon történt.

Bagdadban és több iraki nagyvárosban százak vonultak az utcákra az egy évvel korábbi, több mint ötszáz életet követelő kormányellenes megmozdulások évfordulóján.

“Nem hagyunk fel a tüntetésekkel, hogy ellopott jogainkat követeljük. Korrupt kormányok áldozatai vagyunk” – hangoztatta a tüntetések egyik résztvevője, Nadzsim Abdullah.

A rendvédelmi erők nagy létszámban vonultak ki a reggel óta gyülekező tüntetők feltartóztatására.

Az al-Hadasz helyi televízió úgy tudja, legalább öt rendőr és több tucat tiltakozó megsérült az összecsapásokban. Hozzátette, hogy legalább tíz aktivistát előállítottak.

Tahszin al-Hafadzsi, az iraki fegyveres erők egyesített parancsnokságának szóvivője elmondta: a rendvédelmi szervek parancsba kapták, hogy nem vihetnek magukkal lőfegyvert.

Tavaly októberben országos tüntetések kezdődtek Irakban a 2003. évi amerikai invázió óta hatalmon lévő politikai elit és a korrupció ellen.

Irakban tavaly októberben kezdődtek nagyszabású tüntetések, amelyeken követelték, hogy a kormány mondjon le, oszlassák föl a parlamentet, és alakítsák át az ország politikai rendszerét, amelyet még a 2003-as, Szaddám Huszein diktátor bukását eredményező amerikai katonai beavatkozás után alakítottak ki.

Az akkori kormányfő, Ádel Abdel-Mahdi november végén lemondott a posztjáról.

Utódja, a májusban hatalomra került Musztafa al-Kádimi a tüntetőknek engedve ígéretet tett, hogy előrehozott választásokat tartanak az országban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑