Cadmus fordítás Cadmus

Vízhiány fenyeget több millió embert Libanonban

2021. 08. 22.

Vízhiány fenyeget négy millió embert az egyébként is gazdasági és belpolitikai válság sújtotta Libanonban – közölte szombaton az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója szerint a következő napokban számosan nem juthatnak majd tiszta ívóvízhez Libanonban. Hangsúlyozta, hogy a közel-keleti országnak haladéktalanul intézkedéseket kell tennie az ügyben.
“Egy új kormány megalakítása világos reformelképzelésekkel döntő jelentőségű” – húzta alá Fore.

Az UNICEF attól tart, hogy a vízhiány nyomán fellépő rossz higiéniai körülmények következtében különböző betegségek terjedhetnek el. Az ENSZ Gyermekalapja már júliusban felhívta arra figyelmet, hogy vízhiány léphet fel a mintegy hatmillió lakosú Libanonban, ugyanis a folyamatos áramkimaradások és a üzemanyagárak növekedése jelentős hatással vannak az ívóvízszolgáltatásra.

Libanon 2019 óta politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt, hatalmas pusztítást okozó és számtalan áldozatot követelő robbanás. A dollártartalékok elapadásával Libanonban hiány alakult ki az importált alapvető cikkekből és az üzemanyagból is.

Az ország benzinkútjai már napok óta zárva tartanak, a lakosok pedig kénytelenek naponta több órán keresztül áramszolgáltatás nélkül meglenni. Tovább tetézi a bajokat az országot bénító politikai válság, Libanont ugyanis tavaly augusztusa óta ügyvezető kormány irányítja.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑