Cadmus fordítás Cadmus

Vona Gábor és a Szürke Farkasok

2016. 10. 21.

Már nem büszke a Jobbik elnöke arra a fotóra, amelyen az egyik nacionalista félkatonai török mozgalom egyezményes jelével üdvözli szimpatizánsait.

Egy ideje nem elérhető a Facebookon az a fénykép, amely Vona Gábor fotói között volt látható. Az időközben kitörölt felvételen a Jobbik elnöke a Szürke Farkasok nevű nacionalista, félkatonai török szervezet egyezményes jelével üzen szimpatizánsainak, azaz kézfejével egy farkast ábrázol. Vona Gábor fotója nagy népszerűségnek örvendett a közösségi portálon, mások mellett számos török személy biztosította szimpátiájáról a politikust.

A Szürke Farkasok jelenleg mozgalomként tevékenykedik Törökországban, erőszakos megnyilvánulások ma már kevésbé kötődnek a szervezet tagjaihoz. Ennek ellenére úgy emlegetik őket, mint a nacionalista MHP párt nem hivatalos katonai szárnyát. Köztudott ugyanakkor, hogy az 1970-es és az 1980-as években hivatalosan is a világ egyik legaktívabb terroristaszervezeteként tartották őket számon, merényletsorozatok és gyilkosságok megszervezése volt a fő feladatuk.

Aktívan részt vettek az alvilági tevékenységekben – embercsempészeben, kábítószer-kereskedelemben –, bevételeiket tagjaik felfegyverzésére és merényletek megszervezésére fordították. Sőt egyik tagjuk II. János Pál pápát is meg akarta gyilkolni.

Ez az a fotó, amely egy ideje már nem érhető el a Facebookon

Sajtóhírek szerint Vona Gábor 2013-ban egy többállomásos törökországi előadókörútja során kerülhetett kapcsolatba a szervezet tagjaival. A Jobbik elnöke számos egyetemen felszólalt, a török oldalak pedig hemzsegnek azoktól a fotóktól, amelyek a szervezet ideológiája iránt lelkesedő férfiak körében készültek Vona Gáborról. Egyes sajtóhírek szerint a Jobbik elnökét a Szürke Farkasok tiszteletbeli tagjául választották, ezzel a képletes megtiszteltetéssel szerették volna kifejezni rokonszenvüket a magyar politikus iránt.

Azóta szorosabb kapcsolat bontakozott ki a Jobbik és a mozgalom között. Ennek a szervezkedésnek a politikai pártja a már említett MHP, vagyis a Nacionalista Mozgalom Pártja.

A közös szálakat erősítették azok az együttműködések, amelyek szintén ideológiai alapon bontakoztak ki. Ilyen például a jobbikos Tiszavasvári és a törökországi Osmanyie közötti testvérvárosi kapcsolat, a török város közeledését az MHP-s vezetés segítette.

Csütörtökön a Jobbik több politikusát megkerestük a nacionalista mozgalommal kapcsolatos kérdésekkel, érdemi választ későbbre ígértek.

Magyar Idők Online

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑