Washington előkészületeket tett diplomatái visszavonására Irakból

Washington előkészületeket tett diplomatái visszavonására Irakból, miután figyelmeztette Bagdadot arra, hogy bezárhatja az amerikai nagykövetséget – adta hírül hétfőn a Reuters nyugati diplomatákat és iraki tisztségviselőket említve híre forrásaiként.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az amerikai diplomáciai jelenlét bármilyen gyengülése a térségben azt a nézetet táplálja, hogy az Egyesült Államok konfrontációja Iránnal eszkalálódik, és Irak háborús övezetté válhat.
Az Egyesült Államoknak ötezer katonája állomásozik Irakban.

Washington az iraki síita milíciákat – amelyek Irán támogatását élvezik – rendre rakétatámadásokkal és robbantásokkal vádolja.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – iraki közlés szerint – egy hete telefonált az Iraki elnöknek és az amerikai követség bezárásával fenyegetőzött. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ugyanakkor a diplomáciai képviselet gyengítéséről, Pompeo telefonálásáról nem nyilatkozott.

“Sohasem kommentáljuk miniszterünk diplomáciai magánbeszélgetéseit külföldi vezetőkkel… A csoportok, amelyek rakétákkal támadták meg nagykövetségünket, nemcsak számunkra jelentenek veszélyt, hanem Irak kormányára is” – idézte a Reuters az amerikai külügyminisztériumot.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑