2018. 10. 22.

Washington még korainak tartja a Rijad elleni szankciókat

Koraiak lennének a Rijád elleni esetleges szankciók, ugyanakkor Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának szaúdi magyarázata sem „elégséges” – vélekedett Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter vasárnap Jeruzsálemben újságíróknak nyilatkozva. Közben a szaúdi külügyminiszter a Fox televízióban új változattal állt elő a gyilkosságról.

„Jó lépés volt, de nem elégséges” – fogalmazott a tárcavezető Hasogdzsi halálának szaúdi beismeréséről és magyarázatáról. Majd lényegében megismételte az amerikai kormányzat álláspontját, miszerint további átfogó vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy fény derüljön arra, mi is történt.

Az amerikai pénzügyminiszter megerősítette, hogy az október végén Rijádban rendezett befektetői konferencián ugyan nem vesz részt, de közölte: az előzetes terveknek megfelelően azért Rijádba utazik, hogy a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról, ennek módszereiről, továbbá az Irán elleni szankciókról újbóli bevezetéséről egyeztessen szaúdi partnereivel.

Közben az Egyesült Államokban vasárnap vezető törvényhozók nyilatkoztak elítélően a Hasogdzsi-ügyről.

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szerint valószínűsíthetően Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg rendelte el a gyilkosságot. „Úgy gondolom, hogy MBS (a trónörökös herceg beceneve) részt vett ebben, ő irányította, és ezt az embert előre megfontolt szándékkal gyilkolták meg” – fogalmazott Corker a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

Dick Durbin, Illinois állam demokrata párti szenátora az NBC televíziónak adott interjújában Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének átmeneti időre szóló kiutasítását szorgalmazta. „A nagykövetet mindaddig ki kellene utasítani az Egyesült Államokból, amíg egy harmadik fél által folytatott vizsgálat ki nem deríti az emberrablást, a gyilkosságot és azt, hogy mi minden történt még Isztambulban” – nyilatkozta Durbin. Egyúttal hasonló lépésre szólította fel az Egyesült Államok szövetségeseit is.

Steve King republikánus törvényhozó az ABC televízió vasárnap délelőtti heti politikai vitaműsorában azt hangoztatta: „Szaúd-Arábiának a legerkölcstelenebb kormánya, amellyel valaha is dolgunk volt”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Donald Trump elnöknek meg kell őriznie a diplomáciai viszonyt Rijáddal. A politikus – aki a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja – azzal érvelt, hogy Rijád hatékony hírszerzési forrás az Egyesült Államok számára, barátja Izraelnek és – ahogyan fogalmazott -„védőbástya Irán ellen”.

Vasárnap a Fox televízió megszólaltatta a szaúdi külügyminisztert. Ádel al-Dzsubeir arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit a szaúdi isztambuli konzulátuson. A szaúdi külügyminiszter szerint Hasogdzsihoz az épületbe lépésekor „szaúdi biztonsági emberek” mentek oda, de nem az történt, amit a török hatóságok állítanak. „Meggyilkolták őt a konzulátuson, de hogy hogyan, annak részleteit még nem ismerjük. Azt sem tudjuk, hogy hol van a holttest” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy országa „eltökélt” az igazság kiderítésében és a felelősök megnevezésében.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte, hogy az újságíró dulakodás – feltehetően egy folytófogás alkalmazása – következtében vesztette életét.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑