Cadmus fordítás Cadmus

Washington Post: az ukrán hadsereg kritikus létszámhiánnyal küzd, összeomolhat a front

2024. 02. 08.

Az ukrán hadsereg “kritikus” létszámhiánnyal küzd, ami miatt attól tartanak, hogy hamarosan összeomlik a front – jelentette csütörtökön a Washington Post, több ukrán tiszttel készített interjúkra hivatkozva.

Miközben a fegyverek és a lőszerek is hiányoznak – az egyik újonnan érkezett egység mindössze tíz lövedéket kapott két ágyúja számára, mondta a parancsnoka a Postnak -, a létszámhiány “kimerültséghez és csökkent morálhoz” vezet, mivel sok egység nem tud elfordulni a frontról.

“Közvetlen gondjaink vannak a személyzettel” – mondta az egyik gyalogos zászlóalj csak Nyikita néven azonosított parancsnokhelyettese a lapnak.

“BESZÉLEK A BARÁTAIMMAL, MÁS EGYSÉGEK TISZTJEIVEL IS, ÉS AZOKKAL IS, AKIK A GYALOGSÁGNÁL VANNAK; SZINTE MINDENHOL UGYANAZ A HELYZET”.

A The Post “közel egy tucat” tiszttel és katonával beszélt, akik a megtorlástól tartva elhallgatták személyazonosságukat.

Egy gépesített dandár egyik zászlóaljának meg nem nevezett parancsnoka azt mondta, hogy az egységének jelenleg kevesebb mint 40 gyalogosa van, szemben a teljes létszámú 200 fővel. Egy másik zászlóaljparancsnok, akit Olekszander néven azonosítottak, azt mondta, hogy gyalogos századainak létszáma körülbelül 35%. Egy rohamdandárból származó kollégája szerint ez a helyzet “tipikus” a harcoló egységeknél.

“Mindennek az alapja az emberhiány” – mondta Olekszander. Az ő zászlóaljának az elmúlt öt hónap során öt utánpótlást küldtek, akik annyira rosszul képzettek voltak, hogy a tisztek meggondolták magukat, hogy csatába és a szinte biztos halálba küldjék őket. Mivel nincs utánpótlás, a frontharcosokat nem lehet rotálni.

“NINCS, AKI PÓTOLJA ŐKET, ÍGY TOVÁBB ÜLNEK OTT, A MORÁLJUK CSÖKKEN, MEGBETEGSZENEK VAGY FAGYÁSI SÉRÜLÉSEKET SZENVEDNEK. KIFOGYNAK” – MONDTA A POSTNAK. “A FRONT REPEDEZIK. A FRONT OMLADOZIK.”

Szerhij, az Avgyejevkában harcoló 41 éves szakaszparancsnok elmondta, hogy az emberei többsége 40 év feletti, és kezdik érezni a terhelést. “Érezni lehet, az emberek szellemileg és fizikailag is kimerültek” – mondta.

Olekszandr szerint a kijevi rezsim “nem tudta elmagyarázni” az ukránoknak, hogy miért kellene bevonulniuk, ezért “már senki sem jön a hadseregbe”, és akik önként jelentkeztek, “már mind elfogytak”.

Volodimir Zelenszkij elnök decemberben bejelentette, hogy Ukrajnának további 500 ezer katonát kell mozgósítania, ezzel közvetve elismerte, hogy a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint amit Kijev hivatalosan elismert. Az intézkedés olyannyira népszerűtlen volt, hogy a parlament egészen mostanáig nem is foglalkozott vele, miközben Zelenszkij igyekezett a felelősséget a frissen menesztett tábornokára, Valerij Zaluzsnijra hárítani.

“Minden katona arra a fickóra gondol, aki a Dnyiproban, Lvivben vagy Kijevben járkál” – mondta a Nyikita néven azonosított tiszt a Postnak. “A fejükben megjelenik a gondolat: Néhány fickó csak úgy ott sétálgat, de mi itt vagyunk”.

Olekszander, a zászlóaljparancsnok komoran tekintett a jövőbe. “Hová megyünk? Nem tudom. Nincsenek pozitív kilátások. Egyáltalán nincs” – mondta.

“RENGETEG HALÁLLAL, GLOBÁLIS KUDARCCAL FOG VÉGZŐDNI.”

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑