Cadmus fordítás Cadmus

Washington szankciókat vezet be Etiópiával és a tigréi konfliktus felelőseivel szemben

2021. 05. 25.

Az Egyesült Államok közölte vasárnap, hogy vízumkorlátozásokkal fogja sújtani azokat az eritreai és etiópiai tisztségviselőket, akik a tigréi konfliktus szításával vádolhatóak, illetve “nem tesznek jelentős lépéseket az ellenségeskedések lezárására”.

Az észak-etiópiai Tigré tartomány lakossága “továbbra is emberi jogai megsértésétől, visszaélésektől és atrocitásoktól szenved, és sürgősen szüksége lenne segélyszállítmányokra, amelyek célba juttatását azonban akadályozzák az etióp és eritreai katonák, valamint a konfliktus más fegyveres szereplői” – hangsúlyozta vasárnap kiadott nyilatkozatában Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

“A jelentős diplomáciai szerepvállalás ellenére a tigréi konfliktusban részt vevő felek nem tettek jelentős lépéseket az ellenségeskedések befejezése vagy a politikai válság békés megoldása érdekében” – húzta alá.

A vízumkorlátozások “a jelenlegi vagy volt etióp vagy eritreai kormánytisztviselőkre, a biztonsági erők tagjaira és más személyekre vonatkoznak, beleértve az amhara regionális és félkatonai erők és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) tagjait” – mondta. Washington emellett “széles körűen” korlátozni tervezi az Etiópiának nyújtott gazdasági és biztonsági támogatásokat, viszont folytatni kívánja a humanitárius segítségnyújtást olyan területeken, mint az egészségügy, az élelmezés és az oktatás.

“Az Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli a gyilkosságokat, az erőszakos kitelepítéseket, a szisztematikusan elkövetett szexuális erőszakot, valamint más emberi jogi jogsértéseket és visszaéléseket” – mondta Blinken. “Elborzaszt bennünket a közjavak, például a vízvételi pontok, kórházak és egészségügyi létesítmények Tigrében történő lerombolása is.”

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tigréi származású főigazgatója múlt hétfőn borzalmasnak nevezte a Tigrében uralkodó állapotokat. A szervezet genfi sajtótájékoztatóján a konfliktus békés rendezését sürgette. Mint mondta, a humanitárius dolgozóknak akadálytalan hozzáférést kell biztosítani a térséghez. Hangsúlyozta, hogy a helyi lakosság 91 százaléka élelmiszersegélyre szorul, sokan közülük az éhhalál küszöbén állnak. Hozzátette, hogy nemi erőszak újabb eseteiről is érkeztek jelentések a régióból.

A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig válaszul offenzívát indított a lázadó szervezet szétverésére, a szomszédos Eritreai erőinek bevonásával. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, s az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑