Cadmus fordítás Cadmus

Washington szankciókkal büntet több iráni céget iraki célpontok elleni támadások miatt

2022. 03. 31.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezetett be szerdán több olyan iráni vállalkozás ellen, amely beszállítója az iráni ballisztikusrakéta-programnak, mivel Washington és közel-keleti szövetségesei vádja szerint Irán az utóbbi hetekben rakétacsapások sorozatával sújtott iraki és más országbeli célpontokat.

Március 13-án rakétacsapás érte az iraki Erbílt, valamint a Teherán támogatta jemeni húszi lázadók előtte és azóta is rakétákkal támadtak több szaúd-arábiai és egyesült arab emírségekbeli célpontot – állítják. Az Erbílt érő csapás végrehajtójaként jelentkezett is a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat, és azt állította, hogy ott izraeli stratégiai központot támadott. Múlt pénteken már sokadszor ért rakétatalálat egy szaúdi olajterminált, és emiatt a rijádi vezetők megkongatták a vészharangot, hogy ezek a támadások veszélyeztetik a világ kőolajpiacának stabilitását.

Brian Nelson amerikai pénzügyminisztériumi államtitkár a szankciókat indokolva szerdán közleményben tudatta: noha az Egyesült Államok közvetve tárgyal Iránnal a nukleáris programjával kapcsolatos 2015-ös hathatalmi megállapodás felélesztéséről, érvényben tartja az iráni ballisztikusrakéta-programban részt vevő cégek elleni büntetőintézkedéseket. “Térségbeli partnereinkkel közösen elszámoltatjuk Iránt a cselekedeteiért, köztük azért, hogy súlyosan megsérti szomszédjai szuverenitását” – olvasható a közleményében.

A büntetőintézkedések bevezetését olyan elnöki rendelet hatálya alatt vezeti be a pénzügyminisztérium, amely lehetővé teszi tömegpusztító fegyverek gyártóinak és beszállítóinak megbüntetését.

A szankciók egy iráni céghálózat vezetőjét, Mohammad Ali Hoszeinit sújtják legfőképpen, aki Washington vádja szerint a rakétaprogram legjelentősebb beszállítója. Minden esetleges egyesült államokbeli vagyonát befagyasztják, és többé nem férhet hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑