Cadmus fordítás Cadmus

Washington szerepvállalását hiányolja az ENSZ különmegbízott

2017. 02. 20.

Washington szerepvállalását hiányolta a szíriai politikai rendezésből Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vasárnap a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

„Hogy hol van az Egyesült Államok? Nem tudom megmondani önöknek, mert én sem tudom” – mondta Mistura néhány nappal a genfi béketárgyalások újrakezdése előtt Münchenben.

A különmegbízott rámutatott, hogy Washingtonnak három kiemelt célja van a közel-keleti régióban: harcolni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen, visszaszorítani Irán befolyását és mindeközben nem veszélyeztetni egyik legfőbb térségbeli szövetségesét, Izraelt.

„Az én kérdésem a következő: csak harcolni akarnak az Iszlám Állam ellen, vagy egyszer és mindenkorra legyőzni?” – firtatta Mistura. „Mert az Iszlám Állam legyőzéséhez hiteles politikai megoldásra van szükség Szíriában.”

Donald Trump amerikai elnök kormánya egyelőre nem hozta nyilvánosságra, milyen szerepet kíván játszani az immár hat éve zajló szíriai konfliktus diplomáciai rendezésében, ahogy azt sem, hogy elődjéhez hasonlóan ragaszkodik-e a Moszkva és Teherán által támogatott Bashar Al-Assad szíriai elnök távozásához.

A müncheni vitán részt vevő Brett McGurk amerikai különmegbízott elmondta, hogy Washington a saját érdekeit szem előtt tartva nekifogott az eddigi eredmények és folyamatok átvizsgálásának Szíria ügyében.

Az ENSZ égisze alatt zajló genfi béketárgyalások csütörtökön kezdődnek újra. 2016-ban három alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői bármiféle eredmény nélkül. A legnagyobb nézeteltérést a politikai átmenet mikéntje és Assad távozása okozta közöttük.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑