Washington szerint nem törvénytelenek a izraeli települések a megszállt területeken

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

“Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.” — jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter.

Pompeo bejelentését a The Jerusalem Post információi szerint a külügyminisztérium jogi irodája által lefolytatott egy éves felülvizsgálati időszak előzte meg.

Az amerikai külügyminiszter szerint a felülvizsgálat apropóját az Obama kormány által támogatott ENSZ 2334-es határozat adta, mely szerint a telepes tevékenység a nemzetközi jog „nyilvánvaló megsértése. „

1978-ban a Carter kormány arra jutott, hogy a polgári települések létesítése az említett területen nem összeegyeztethető a nemzetközi joggal, azonban Reagan fordított ezen 1981-ben.

„Egészen Obamáig minden kormány elismerte, hogy a korlátlan telepes tevékenység a béke akadálya lehet, de bölcsen és tisztességgel azt is elismerték, hogy a jogi pozíciókba való beszorulás sem segíti elő a békét.”

Míg nem teljesen világos, az új politikai irányvonal hogyan is hat majd a Trump féle béketervre, David Friedman nagykövet szerint a hétfői bejelentés előmozdíthatja a békét az izraeliek és palesztinok között.

Pompeo sietett leszögezni, hogy természetesen továbbra is lehetnek olyan specifikus települések, amik specifikus jogi kérdéseket vetnek fel a jövőben, azonban ezen esetek elbírálása teljességgel az izraeli jogrendszer kompetenciája.

Amerika emellett a terület végső státuszát sem ítélte meg ezzel, azon mindkét oldalnak dolgoznia kell majd, tette hozzá a külügyminiszter.

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑