Cadmus fordítás Cadmus

Washington támogatást nyújt a megölt palesztin újságírónő családjának

2022. 05. 15.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt a meggyilkolt palesztin-amerikai újságíró, Sirín Abu Akla családjával, miután a tárcavezető bírálta az izraeli rendőrség beavatkozását a temetésén – közölte egy amerikai tisztségviselő vasárnap.

Blinken még szombaton este, Berlinbe repülve, telefonon “legmélyebb részvétét” fejezte ki Sirín Abu Akla családtagjainak – közölte a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

A tárcavezető felajánlotta a jeruzsálemi amerikai diplomaták támogatását az újságírónő családjának. Sirín Abu Akla amerikai állampolgár is volt, családtagjai élnek a keleti parti New Jersey tagállamban.

Az amerikai diplomácia irányítója elismerését fejezte ki Sirín Abu Akla újságírói munkássága iránt, és méltatta a szabad és független sajtó fontosságát” – tette hozzá a tisztségviselő.

Az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat riporterét szerdán fejbe lőtték, miközben az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területen, Ciszjordánia északi részén lévő Jenin menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósított. A történtek idején sajtó feliratú golyóálló mellényt és védősisakot viselt.

Pénteki temetésén az izraeli rendőrség gumibotokkal felfegyverkezve próbálta feloszlatni a palesztin zászlókat lengető tömeget. A kavarodásban a koporsó majdnem kiesett a koporsóvivők kezéből.

Blinken korábban azt mondta, hogy mélységesen felkavarta az izraeli rendőrség közbeavatkozása a temetésen. Ezzel egy időben az amerikai külügyminisztérium azt követelte, hogy átlátható módon vizsgálják ki az újságíró halálának körülményeit.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑