Cadmus fordítás Cadmus

Washington támogatja Georgiát az orosz terjeszkedéssel szemben

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai tbiliszi látogatásán megerősítette, hogy Washington támogatja Georgia szuverenitását Oroszország terjeszkedési törekvéseivel szemben, valamint a kaukázusi ország állami intézményeit is, amelyek stabilitását megrengette az október végi parlamenti választások után kirobbant belpolitikai válság.

Pompeo találkozott Szalome Zurabisvili elnökkel, Giorgi Gaharia miniszterelnökkel és David Zalkaliani külügyminiszterrel.

Egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztségviselő a Pompeót kísérő újságíróknak kifejtette: Georgia szuverenitásának támogatását azt tette eddig is fontossá, hogy “Oroszország megszállva tartja az ország területének húsz százalékát”.

Ezzel az oroszok lakta, szakadár Abháziára és Dél-Oszétiára utalt. Moszkva a 2008-as, georgiai vereséggel végződő orosz-georgiai háború után elismerte a két terület függetlenségét.

“Az a körülmény, hogy békefenntartóként (további) orosz katonák állomásoznak Örményországban és a Karabah-hegyvidéken” – nem messze a georgiai határtól – “csak súlyosbítja a Georgiában már évszázadok óta jól ismert aggodalmakat, de egyúttal eltökéltebbé is teszi a georgiaiakat annak demonstrálásában, hogy országuk nyugati orientációjú demokrácia” – tette hozzá egy másik amerikai tisztségviselő.

Georgia számít az Egyesült Államok támogatására, amely nélkül nagyon nehéz lesz számára megbirkózni a régióban megjelent komoly biztonsági kihívásokkal – hangsúlyozta Zalkaliani. “Kitartásunk és védelmi képességeink növelése nem irányul senki ellen. Ezek mindössze azon fenyegetések semlegesítésre szolgálnak, amelyekkel szembekerülünk” – tette hozzá a Rusztavi-2 georgiai televíziónak nyilatkozva.

A külügyminiszter ugyanakkor nem fejtette ki, milyen támogatásra számít Washingtontól, mindössze azt közölte, hogy ezt a felek további tárgyalásain fogják megvitatni.

Moszkva a karabahi fegyveres konfliktus november elején kikényszerített lezárásával újfent érzékeltette, hogy befolyási területének tekinti a Kaukázust – írta az AFP hírügynökség. Oroszországnak védelmi megállapodása van Örményországgal, már eddig is fenntartott ott egy támaszpontot, de az örmény-azeri tűzszüneti megállapodás értelmében legalább öt évre további kétezer katonát vezényel Hegyi-Karabahba.

Látogatása előtt elképzelhetőnek tartották, hogy Pompeo megpróbálja enyhíteni a georgiai belpolitikai válságot is, amely az október 31-i parlamenti választások után robbant ki. Az amerikai külügyminiszter azonban nem tervezte, hogy találkozik az ellenzéki pártok képviselőivel, utóbbiak sajnálatára. Találkozni akart viszont a civil társadalom képviselőivel, hogy az igazságügyi rendszerről beszéljen velük.

Az egyik nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint Pompeo nem akar beavatkozni a belpolitikai válságba. Gondosan megtervezett találkozóival el akarja kerülni a politikai állásfoglalást, támogatása csak az országnak, az állami intézményeknek és a kormánynak mint diplomáciai partnernak szól – tette hozzá.

A választásokat a hivatalos eredmény szerint a Georgiai Álom nevű kormánypárt nyerte meg, de az ellenzék nem ismeri el ezt, szavazatvásárlással, a választók, a megfigyelők megfélemlítésével, a számlálásnál elkövetett visszaélésekkel vádolja a kormánypártot, a választások megismétlését követeli, és nem hajlandó részt venni a parlament munkájában.

Helyi civil szervezetek szerint sem felelt meg a választás a demokratikus normáknak.
Erről az egyik nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt mondta: arra biztatják az ellenzéket, hogy jogi úton támadja meg az eredményt, mert szerinte ez felelne meg az ország húsz évre visszatekintő demokratikus hagyományainak.

Elismerte, hogy ezt nehezíti a bizalomhiány az igazságügyi rendszer és a központi választási bizottság iránt.
“Vigyék végig ezt a jogi küzdelmet, de ne bojkottálják a parlamentet!” – mondta.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑