Washington több milliárd dollárt elherdált Afganisztánban az utóbbi 12 évben

Az Egyesült Államok az utóbbi 12 évben több milliárd dollárt elherdált Afganisztánban, ugyanis azoknak az épületeknek, járműveknek egy jó részét, amelyeket az amerikai adófizetők pénzén építettek fel ott, vagy vásároltak oda, lerombolták, illetve elhagyták. Erre a megállapításra jutott az afganisztáni újjáépítést felügyelő amerikai kormánybiztos, aki hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését.

A biztos hivatala ellenőrizte annak a 7,8 milliárd dollárnak az elköltését, amelyet Washington 2008 óta az afganisztáni újjáépítésre – épületek felhúzására és járművek vásárlására – szánt. Megállapította, hogy mostanra csupán 343,2 millió dollár értékben maradt fenn olyan épület és jármű, amelyet “rendesen karbantartanak”. De a 7,8 milliárdból eleve csak 1,2 milliárdot költöttek épületekre és járművekre az eredeti szándéknak megfelelően.

“Az afganisztáni újjáépítést finanszírozó hivataloknak nem lett volna szabad szemet hunyniuk afölött, hogy vagyontárgyak ilyen nagy értékben tönkrementek” – írta John F. Sopko, a kormányhivatalt (SIGAR) vezető biztos.

Felmérések szerint az amerikai társadalmat már kimerítette a csaknem 20 éve tartó háború. Donald Trump volt elnök tavaly megállapodást kötött a kormányellenes tálib lázadókkal a tűzszünetről és arról, hogy az amerikai erők idén május 1-jéig kivonulnak Afganisztánból, de Joe Biden új elnök felül akarja vizsgálni ezt a megállapodást, mert kormánya szerint a szélsőséges, fegyveres tálibok nem tartják be a megállapodást. Így függőben van, hogy az amerikai erők valóban kivonulnak-e májusban.

Közben az afgán kormány is tárgyal a tálibokkal, de egy esetleges békemegállapodás még nagyon messze lévőnek tűnik közöttük. Idestova negyven éve dúl háború az országban, amely az 1980-as szovjet megszállással kezdődött. A szovjet hadsereg 1990-ben kivonult, majd a 2001-es amerikai bevonulásig polgárháború volt.

Bill Roggio elemző szerint a SIGAR megállapításai nem véletlenek, hiszen a tálibok támadásaikkal nagyon sok épületet, járművet tönkretettek, de a vagyon elherdálásának a társadalmat átható korrupció mellett az is oka, hogy “gondolkodás nélkül tömték a pénzt egy feneketlen zsákba”. A középületeket nemcsak felépíteni, hanem fenntartani és védeni is kell. Ezenkívül a Nyugat nagyon alábecsülte az afganisztáni korrupció és hozzá nem értés mértékét – tette hozzá.

Sopko kormánybiztos szerint ennek részben az az oka, hogy az amerikaiak sokszor úgy húztak fel épületeket, hogy meg sem kérdezték az afgánokat, szükségük van-e rájuk, és van-e ember a fenntartásukra, védelmükre. Ezzel pedig több olyan amerikai törvényt megsértettek, amely a gondos pénzköltésről szól.

Torek Farhádi, az afgán kormány egyik volt tanácsadója elmondta, hogy a beruházásoknál sokszor érvényesült az a mentalitás, miszerint az adományozó tudja a legjobban, mire van szükségük az adományozottaknak, és az amerikai hivatalok alig tárgyaltak az afgán kormánnyal terveikről. A pénzherdálás mértékét az is fokozta, hogy a különböző amerikai hivatalok nem hangolták össze a munkájukat. A pénzbőség ráadásul csak növelte a korrupciót mind az amerikai kivitelezők, mind az afgánok körében.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑