Cadmus fordítás Cadmus

Washingtonnak nem tetszik az idlebi iszlamisták elleni hadművelet

2018. 09. 01.

Az északnyugat-szíriai Idleb tartomány elleni offenzíva fokozná a már így is súlyos konfliktust a közel-keleti országban – közölte pénteken a damaszkuszi kormányerők várható támadását kommentálva Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki egyben bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert azért, mert szerinte védelmébe vette a tervezett idlebi hadműveleteket.

SzerAz amerikai külügyminiszter bírálta orosz kollégáját is, Szergej Lavrovot, aki szerinte kiállt a szíriai és az orosz offenzíva mellett.

Lavrov külügyminiszter pénteken közölte: a szíriai kormánynak minden joga megvan arra, hogy kikergesse a szélsőségeseket Idlebből. A tárcavezető szerint már tárgyalásokat kezdtek a civil lakosság menekülését lehetővé tévő humanitárius folyosók létrehozásáról.

Az orosz diplomácia vezetője tudatta azt is, hogy Oroszország különböző forrásoktól kapott konkrét tényeket szolgáltatott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek(OPCW) arról, hogy Idlíbben vegyi fegyveres támadást készítenek elő, hogy elkövetése után majd a szíriai kormányt gyanúsíthassák meg.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője korábban azt állította, hogy a brit titkosszolgálatok a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) közreműködésével vegyifegyver-támadásokat szerveznek a civil lakosság ellen az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, hogy ezzel ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni amerikai-brit-francia rakétatámadásra. Szavai szerint ennek érdekében nyolc tartály klórgázt szállítottak a provinciába.

Idleb nagyrészt szíriai iszlamisták és a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként volt ismert.

Jelentések szerint a tartományban közel 300 000 terrorista van.

Törökország pénteken hivatalosan terrorszervezetté nyilvánította a HTS-t. A török hivatalos lapban megjelent közlemény szerint az an-Nuszra Front által használt egyéb nevek listájára került fel a HTS. Az an-Nuszrát Ankara régóta terrorszervezetként tartja számon, de kifejezetten nem minősítette ilyennek eddig az utódszervezetét.

Egyelőre nem világos, hogy a mostani török intézkedést lehet-e úgy tekinteni mint egyfajta hozzájárulást a szíriai kormányerők várható idlebi offenzívájához. Megfigyelők szerint Ankara jelenleg a szervezet önfeloszlatásáról tárgyal a HTS képviselőivel, ugyanis Oroszország ezt a feltételt támasztotta a támadás megakadályozásához.

Törökország befolyása ugyanakkor korlátozott a HTS-re. Ankara több  iszlamista csoportot is támogat Idlebben, de a volt an-Nuszra Fronttal feszült a viszonya.

A szíriai hadsereg több tízezer katonáját és kétezer páncélozott járművét mozgósították a környező Hama, Latakia és Aleppó tartományokban az idlebi offenzíva előkészületeként.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑