Cadmus fordítás Cadmus

WHO-főigazgató: “erkölcsi csőd”, hogy a szegény országok nem tudják megfizetni a gyógyszereket

2022. 05. 05.

A koronavírus elleni gyógyszerek árának csökkentésére sürgette a gyógyszergyártó cégeket Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben tartott sajtókonferenciáján.

Tedrosz erkölcsi csődről beszélt azzal összefüggésben, hogy míg ezek a vállalatok rekordbevételekre tesznek szert, addig a szegény országok nem tudják megfizetni a gyógyszerekért követelt magas árat. A WHO-főigazgató mindemellett nem említette egyik céget sem név szerint.

Mint mondta, az alacsony kínálat és a magas árak mellett egyes országok nem engedhetik meg maguknak az életmentő gyógyszereket. “Elfogadhatatlan, hogy az utóbbi egy évszázad legsúlyosabb világjárványa közepette az életmentő, korszerű kezelési lehetőségek nem jutnak el mindenkihez, akinek erre szüksége van” – hangsúlyozta.

Tedrosz kiemelte: a WHO elfogadja azt, hogy a gyógyszeripari cégek újításait díjazni kell. “Ugyanakkor nem fogadhatunk el olyan árakat, amelyek az életmentő Covid-19-gyógyszereket csak a gazdagok számára teszik elérhetővé, míg a szegények ezeket nem engedhetik meg maguknak. Ez erkölcsi csőd” – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

A WHO több hasonló készítményt követően áprilisban ajánlotta a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett tablettájának alkalmazását. A készítmény a koronavírusos megbetegedések korai fázisában megvédheti a pácienst a súlyosabb szövődményektől.

Gyógyszeripari cégek általában három árkategóriát alkalmaznak, hogy az alacsonyabb jövedelemszintű országok a tehetősebb államoknál jóval kevesebbet fizessenek a gyógyszerekért. Ugyanakkor hasonlóan a koronavírus elleni oltások körül tavaly kialakult helyzethez, a tehetősebb országok már nagyrészt biztosították a maguk számára a Covid-19-gyógyszerek első gyártási tételeit, így egyelőre ezekből csak kis mennyiség maradt elérhető.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑