Cadmus fordítás Cadmus

Zavargásokra számítanak az egyik indiai államban

2019. 08. 31.

Zavargásokra számít a hét végén Asszám indiai állam az állampolgársági névjegyzék régóta tervezett nyilvánosságra hozatala miatt, ezért 60 ezer rendőrt és 19 ezer milicistát állítanak szolgálatba – jelentette be a pénteken a rendőrség. A jegyzékből feltehetőleg kimarad több millió ember, zömük muszlim, akiket a hatóságok Bangladesbe akarnak toloncolni.

Bizonyos csoportok több évtizede kampányolnak Asszámban amiatt, hogy a szomszédos, muszlim lakosságú Banglades függetlenné válása óta több százezer ember vándorolt be onnan az államba illegálisan. Elérték, hogy egy bíróság négy évvel ezelőtt elrendelte az illegális bevándorlók kitoloncolását. Minden asszámi lakosnak igazolnia kellett, hogy ő vagy felmenői Indiában éltek már 1971. március 24-e előtt, amikor Banglades India támogatásával kivált Pakisztánból.

Az asszámi hatóságok már tavaly nyilvánosságra hozták az állampolgársági jegyzék egy előzetes változatát, amely alapján négymillió lakos kimarad belőle. Emiatt várható, hogy a bizonytalan jövő elé néző tömegek tiltakozni fognak. A névsorból kimaradtak közül sokan panaszt tettek már bíróságon, és a kormány azt ígéri, hogy panaszt lehet még tenni a következő négy hónapban is.

Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya kezdettől fogva támogatta az asszámi állampolgársági névjegyzék összeállítását és az illegális bevándorlók kitoloncolását, és közölte: elképzelhető, hogy meghozzák ezeket az intézkedéseket más olyan államokban is, amelyek határosak Bangladessel, például Nyugat-Bengálban.

Az intézkedés bírálói szerint az illegális bevándorlók felkutatása Asszámban kifejezetten az ott kisebbségben élő muzulmánok ellen irányult az utóbbi években. A most mintegy 33 millió lakosú Asszámban mindazonáltal régóta probléma a különböző vallásúak és az etnikumok közötti erőszak.

A tervek szerint Asszámból kitoloncolandókat először gyűjtőtáborba viszik, utána szállítják Bangladesbe, amelynek vezetése azonban nem tett ígéretet arra, hogy fogadja őket, és nincs is meg a megfelelő infrastruktúra az országban a fogadásukra.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑