Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 11. 24.

Borrell: Izraelnek végleg le kell mondania Ciszjordánia annektálásáról

2020. 11. 24.

Izraelnek nem elég felfüggesztenie, hanem végleg le kell mondania a Ciszjordánia annektálásáról szóló terveiről – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament keddi plenáris ülésén, az Ábrahám-egyezmény geopolitikai következményeiről szóló vita keretében.

Borrell üdvözölte a békemegállapodásokat Izrael, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán között: véleménye szerint az egyezmény elősegíti a kétoldalú kapcsolatok normalizálódását, fellendíti a gazdaságot és előmozdítja a régió stabilitását. Pozitív fejleménynek nevezte azt is, hogy a Palesztin Hatóság újra felvette a gazdasági kapcsolatokat Izraellel.

A főképviselő ugyanakkor komoly aggodalmának adott hangot a ciszjordániai zsidó telepek további terjeszkedései és a palesztin tulajdonban levő épületek lerombolása miatt. Hangsúlyozta: nem lehet béke és biztonság a Közel-Keleten, amíg az izraeli-palesztin konfliktusra az érintett felek nem találnak békés, a kétállami megközelítésen alapuló megoldást a nemzetközi szabályok tiszteletben tartásával.

“Az EU-nak azon kell dolgoznia, hogy helyreállítsa a bizalmat a két fél között. Támogatjuk a politikai párbeszédet, ellenezzük az egyoldalú fellépéseket. A béketárgyalásoknak – az Egyesült Államok közreműködésével – újra kell indulniuk” – összegezte Borrell.

Gál Kinga, a Fidesz képviselője a felszólalásában kiemelte: a megállapodás esélyt teremt arra, hogy a béke végre átvegye az ellenségeskedés helyét a régióban, és teljesen új fejezetet nyithat Izrael és a közel-keleti arab országok közötti viszony dinamikájában.

Felhívta a figyelmet, hogy az egyezmény következtében – a számos banki és befektetési megegyezés mellett – létrejöhetett az első vízummentességi megállapodás Izrael és egy arab ország között, “amely valóban történelmi esemény”.

A képviselő rávilágított arra is, hogy a megállapodás Washington segítségével jött létre. A megállapodást az ENSZ és az EU Külügyi Szolgálata is rendkívül pozitív áttörésnek értékelte, hiszen két arab ország is normalizálta a kapcsolatát Izraellel, amelyre nagyon hosszú ideje nem volt példa.

Gál Kinga hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az EU a térséggel való pozitív együttműködésre fektesse a hangsúlyt az eddigi passzivitással szemben, ha el akarja kerülni, hogy még súlytalanabb szereplővé váljon a térségben. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak, hiszen csakis a Közel-Kelet békéje és stabilitása akadályozhatja meg újabb migrációs hullámok elindulását Európa irányába” – emelte ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑