Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2017. 03. 02.

Borzalmas állapotok a líbiai menekülttáborokban

2017. 03. 02.

Rendszeresen megverik, megerőszakolják és éheztetik a nőket és a gyerekeket az afrikai migránsok számára létrehozott líbiai gyűjtőtáborokban – figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A szubszaharai térségből érkezők több hónapot is eltölthetnek a líbiai központokban, mielőtt nekivágnak az életveszélyes utazásnak az európai partok felé.

Az UNICEF szerint sok tábor fegyveres csoportok ellenőrzése alá került, amelyek bűnbandákkal és embercsempészekkel működnek együtt.

– Nagyon veszélyes volt az utam Líbiába, és nagyon szörnyű. Néhány ember meghalt útközben, Líbia felé. Istennek köszönhetően túléltem, de megbetegedtem a sivatagban. Nem volt víz és élelmiszer sem. Végül megérkeztem Líbiába. Mikor dolgozni mentem, letartóztattak. A rendőrök zaklatnak minket. Bármikor bejönnek a szobánkba, megvernek minket, megkorbácsolnak. Úgy bánnak velünk, mintha rabszolgák lennénk – panaszolta egy tizenéves.

A Földközi-tengeren tavaly legalább 4579-en haltak meg, köztük mintegy 700 gyermek. Azok közül, akik átjutnak Európába, sokan kénytelenek prostitúcióból megélni.

– Sok gyereknek a saját teste az egyetlen, amit áruba bocsáthat, ebből élnek az utcán. Így tudnak élelmiszert szerezni, így tudják feltölteni a mobiltelefon-kártyájukat, ami az egyetlen kapcsolódási lehetőségük a többi gyerekhez. Úgy vélem, amit létrehozunk, az olyan emberi tragédia, amely nemzedékeken keresztül velünk marad. Ha ezek a gyerekek az utcára kerülnek, és ez az életük, akkor nagyon nehéz onnan kiszakítani őket – mondta Afshan Khan, az UNICEF menekült- és migránskrízis kezelésééért felelős igazgatója.

Tavaly év végén 250 ezer menekültet tartottak nyilván Líbiában – köztük 30 ezer nőt és 23 ezer gyereket -, de feltehetőleg ennél sokkal többen sínylődnek a gyűjtőközpontokban.

Az UNICEF cselekvési tervet dolgozott ki a menekült-és migránsgyermekek megvédésére.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑